Amazon gaat nu ook Nederlanders uitbuiten [Woensdag Gehaktdag]

Hoera! Vanaf vandaag kunt u eindelijk ook in Nederland voor een prikkie uw intellectuele en literaire vaardigheden aanscherpen: Amazon is nu ook in Nederland. Iedereen blij zou u denken? Mwoah, er zijn natuurlijk altijd weer mensen die een goed (en goedkoop) feestje kunnen bederven.

Boeien...
Ah okay, Amazon is de duivel dus. Maar wie verkoopt zijn ziel niet graag voor een euro'tje korting? Dat er mensen worden uitgebuit in een distributiecentrum voelt u natuurlijk niet wanneer u met 1 klik 700 pagina's Piketty downloadt op de e-reader. Niet dat wij voorstanders zijn van barre werkomstandigheden, in tegendeel. Maar naast de paar boze strijders voor minder uitbuiting (en de negatieve pers die ermee gepaard gaat) heeft Amazon een veel groter probleem: hun eigenste eigen aandeelhouders zijn nogal not amused...

Omzet is belangrijker dan winst
Amazon heeft de waanzinnig sterke marktpositie in Amerika te danken aan hun motto "omzet is belangrijker dan winst". Zeg wat? Nou kijk, Amazon biedt al jarenlang maar al te graag producten aan onder de kostprijs. Het doel, een groot bereik creëren. En het verlies dat op het ene product (vaak boeken) wordt gemaakt, wordt wel weer gecompenseerd met winst op andere inkopen die de bezoeker van Amazon doet op het moment dat hij toch op de site is. Althans, dat moet op lange termijn het idee zijn.

Infographic: Amazon's Losses Widen as Fire Phone Flops | Statista
You will find more statistics at Statista

Duurtlang
Al dat investeren in een 'groot bereik' levert vooralsnog heel veel verliezen op. Die zou u kunnen zien als een investering, maar de aandeelhouders zijn het ondertussen een beetje nogal zat. Heel. Erg. Zat. Zeker nu ook blijkt dat er op Amazon's Fire Phone afschrijving staat van $170 miljoen en dat er nog Fire Phone's ter waarde van $83 miljoen stof liggen te verzamelen in de vermaledijde warehouses van Amazon.

A company shouldn't get addicted to being shiny, because shiny doesn't last.
Jeff Bezos
En in Nederland?
Ach, vooralsnog lijkt het nog niet zo storm te lopen met de macht van Amazon in Nederland. Bol.com is marktleider en  biedt veel meer dan Amazon. Tot nu toe zijn alleen de grote uitgevers akkoord gegaan met het *kuch* interessante contract dat Amazon ze voorlegt

Maar... Morgen gaat Amazon hun plannen voorleggen aan het Centraal Boekhuis (CB) dat de distributie van ook E-books verzorgt. Eens kijken of daar nog een konijn uit de hoge hoed komt...

Nu eerst nog even genieten van Steven Colbert die zijn ongezouten mening geeft over Amazon en hun fittie met Hachette...