Aandeelhouders GoPro gaan eigen bankrekening spekken

Afgelopen zomer werd er al flink gecasht door de aandeelhouders van GoPro tijdens de IPO. Zo goed zelfs dat oprichter en CEO Nicholas Woodman $30 miljoen meer ophaalde dan van tevoren gedacht. Omdat het aandeel het zo goed doet, komt er nu nog een aandelenuitgifte om wat aandeelhouders tevreden te houden.

Bij de IPO meer verkocht dan verwacht
In de IPO-filing werd aangegeven dat Woodman zo’n 3,5 miljoen aandelen zou verkopen. Alle meldingen bij de SEC laten echter zien dat hij in totaal meer dan 5 miljoen aandelen verkocht voor $22,56 per stuk. In totaal bijna $115 miljoen, dus verdiende Woodman stiekem al $30 miljoen meer aan de IPO dan verwacht.

Naast de extra $30 miljoen hebben ze ook een significant deel geschonken aan de Silicon Valley Community Foundation. Aandelen ter waarde van ongeveer $500 miljoen werden overgedragen aan het fonds dat eerder ook al met $1 miljard gespekt werd door Zuckerberg. Categorietje money to burn?!

Het resultaat van deze acties is echter wel dat Woodman het inmiddels met ruim 11 miljoen minder aandelen moet doen dan voor de IPO.

Meer cashen dan geld ophalen
Pas op 22 december gaan de poorten open en kunnen alle aandeelhouders ook hun eigen aandelen naar eigen goeddunken verkopen. Toch is er nu toestemming gevraagd om wat aandeelhouders extra te laten cashen zolang de koers zo hoog is. Van de ruim 10 miljoen aandelen die in de aanbieding gaan, worden er namelijk maar 1,3 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven. Alle andere aandelen zullen verkocht worden door persoonlijke aandeelhouders. Die gaan er dus goed aan verdienen, maar GoPro zelf heeft er niets aan.

Nog maar een keer: wat wordt er verdiend?
Bij deze een nieuw lijstje wat deze nieuwe verkopen gaan opleveren voor de grootaandeelhouders van GoPro. Uitgaande van de huidige koers van $81,5 per aandeel ziet dat er als volgt uit:

Dus bovenop de eerdere $115 miljoen casht Woodman nu $332 miljoen. De totale waarde van het overblijvende aandeel van Woodman komt op $3,2 miljard. Er blijft dus nog genoeg over, maar het is natuurlijk altijd fijn om wat miljoenen liquide te hebben. Zeker als de koers zo lekker gaat als nu.