Banken slaan hun slag bij M&A-deals (en Bill Ackman ook)

De M&A afdelingen draaien overuren in 2014. De crisis lijkt volledig voorbij en vannacht werden er weer een paar mooie klappers gemaakt. Niet alleen door de banken overigens.

$100 miljard aan overnames
U leest het goed, $100 miljard aan overnames werden er bekend. Niet deze maand, maar gisteren. Met een deal van $66 miljard in de overname van Allergan door Actavis en een $35 miljard deal tussen Halliburton en Baker Hughes, was het gisteren een prima dag. De verschillende M&A afdelingen strijken bij de twee deals $316 miljoen op aan fee’s. Dat is lekker verdienen.

Grootverdieners waren Goldman en Bank of America die bij beide deals een rol speelden en waarschijnlijk rond de $100 miljoen zullen cashen. Ook JPMorgan verdiende $81 miljoen en Credit Suisse pikte een graantje mee.

De league-tables worden bijgehouden om te zien wie de grootste heeft van de M&A afdelingen. De eerste negen maanden verdiende de top 10 daarvan al zo’n $69 miljard aan fees. Dat is dus exclusief de Halliburton en Actavis deals. Absolute koploper is JPMorgan met een totaal van $4,6 miljard, waarvan meer dan een miljard uit pure M&A deals komt.

Data: FT.com
Data: FT.com

Ackman verliest, maar wint miljarden
In het voorjaar van 2014 meldde Ackman zich met zijn hedgefunds plots als grootaandeelhouder van Allergan. Hij had 9,7% van de aandelen verzameld voor een gemiddelde prijs van $129.28 in samenwerking met Valeant, zodat ze samen de boel zouden kunnen overnemen. Nu doet Ackman sowieso weinig uit pure liefdadigheid want het uiteindelijke bod van Valeant kwam neer op ongeveer $180 per aandeel. Dit had Ackman al bijna $1,5 miljard opgeleverd.

De deal met Valeant ging niet door omdat er een bod van Actavis doorkwam die bijna 20% hoger was dan die van Valeant. Het uiteindelijke bod is op het moment van schrijven $66 miljard waard – versus de $54 miljard van het Valeant/Ackman bod – en is verdeeld in cash ($129.22) en aandelen (0,3683 per aandeel Allergan). Een bod dat Ackman gek genoeg veel te hoog vindt.

Merk op dat het bod in cash exact hetzelfde is als de aankoopprijs van Ackman. Toeval bestaat niet zouden we haast zeggen. In ieder geval betekent de nieuwe deal een mooie plus van $2,6 miljard voor Bill Ackman en zijn Pershing Square Capital Holdings. Hoewel Ackman dus verliest en daar blijkbaar ook boos over is, verdient hij toch een aardig zakcentje bij op deze manier. Of ook Valeant daar nog een graantje van meepikt is onduidelijk.