925 Ethiek-Quiz: U liegt een beetje opdat u meer boeken verkoopt, mag dat?

Nou?:

a) Noem mij een boek dat goed verkoopt waar niet een beetje mee gekonkeld is. Dus ja dat mag en is in het commercieel en economisch belang.

b) Dat mag, maar alleen wanneer ik het fictie noem.

c) Als ik een 'financieel geograaf' ben en ik word gedwongen door mijn uitgever Amsterdam University Press dan kan het vast geen kwaad, toch? Toch?!

Valt weer even een hoogleraar door het mandje, Ewald Engelen pic.twitter.com/etEbIE6s66

— Jaap Friso (@JaapFriso) November 25, 2014

A single lie destroys a whole reputation of integrity.
Baltasar Gracián
Onder dwang geschreven
Kort en goed is het volgende aan de hand: Hoogleraar (en 1ste geroyeerd 925-clublid) Ewald Engelen schrijft een boek over de schaduwelite die verantwoordelijk is voor de crisis. Als extra gadget voegt hij een lijst in het boek met namen en toenamen van deze schimmige personages (Rutte, Kok, Balkenende, Van der Laan, u kent ze wel). Vervolgens geeft Engelen een interview aan het televee-program 'Altijd Wat' (vanavond pas uitgezonden, maar vanochtend al in uw favoriete links-koerier) en moet stotterend bekennen dat hij spijt heeft van die lijst. Dat was een leuke 'gimmick' volgens Engelens uitgever, maar achteraf gezien stom (aldus Engelen).

dit is pagina 239 en dit hier staat dat het geen #gimmick is. #engelen @peterverhaar pic.twitter.com/UhLd30fbM7

— roland koopman (@rolandkoopman) November 25, 2014

Goeie promo voor de NPO
Op Twitter worden de hooivorken al geslepen en de pek en veren vast opgewarmd, want die vermaledijde Engelen is de zoveelste academicus die liegt? 

Wanneer komt die lijst met schaduwhoogleraren? #engelen

— marktwain2 (@marktwain2) November 25, 2014

Ondertussen is het ijzingwekkend stil op de Twitter-account van Engelen zelf. Die wacht waarschijnlijk liever even af tot vanavond, wanneer het interview pas uitgezonden wordt. We kunnen ons voorstellen dat er vanavond wat extra kijkbuis-economen aanschuiven om 20:25 uur op NPO 2 (dat is dus gewoon Nederland 2). Hoewel het grootste deel al hun oordeel heeft geveld.

Meer hoef ik niet te zeggen pic.twitter.com/fRu25iWbnY

— peterverhaar (@peterverhaar) November 25, 2014

Kunt u voor nu nog even genieten van Ewald Engelen in een opgewonden gesprek met niemand minder dan Erik ik-ben-onschuldig de Vlieger over de kriesies en de schuldigen. Stiekem toch een beetje jammer dat het verzonnen is, want af en toe best een lekker verhaal, non?