U kunt best zonder stokbroodfetisjisten

Bijna weekend, maar voor u zich weer gaat misdragen op de vrijmibo: nog even een boycot importbeperking. Dit keer vanuit La France. De Franse boer heeft supermarkt keten Carrefour ervan weten te overtuigen dat zij enkel légumes français zouden moeten verkopen. Onder het motto: ‘wij kunnen het lekker zelf’, wordt er geen groente en fruit meer uit Nederland, België en Duitsland geïmporteerd. Nederlandse boeren zijn tegen dit protectionisme (ja, duhhh). Vrij onnodig, want in tegenstelling tot de Ruski’s: ons krijgen ze niet klein(er).

Merde!
Boos, bozer, boost. Dat we de Fransen niet kwaad moeten maken is duidelijk. Door een prijsdaling in september van maarliefst 7.4% ten opzichte van het jaar daarvoor waren ze ne pas amusé. Zo haalden boze agrariërs in juli een vrachtwagen leeg die gevuld was met perziken uit Spanje en in september staken zij uit protest een belastingkantoor in de fik. Pârdon? Voor ze het hele land slopen is er aldus besloten om de landbouwers een beetje bij te staan. De maatregel geldt voor minstens tien maanden. 

Rien ne va plus
De Nederlandse export naar Frankrijk nam in 2013 met 17% flink toe. Dat is 5% van de totale export. Carrefour is voor 20% marktaandeelhouder in de supermarkt branche dus al met al valt het allemaal wel mee. Echter, andere ketens zullen wellicht volgen.


In plaats van paniek kan de Nederlandse boer beter peentjes blijven zaaien. Op Twitter spreken boze tongen over subsidie trekkend Frankrijk, moeten ze de subsidie inleveren nu ze de EU-handel blokkeren?