925-kroost schrijft (anti-)managementboek [STRATEGEN VAN CATAN]

Dat is hem: Mr. Drs. H.F. Veenendaal LL M & Mej. Bente  Foto: Michelle Phaf http://instagram.com/michellephaf
Dat is hem: Mr. Drs. H.F. Veenendaal LL M & Mej. Bente Foto: Michelle Phaf http://instagram.com/michellephaf
Wij bij 925 zijn trots. De zilverrug van onze apenrots – het Heerschap Veenendaal – heeft samen met zijn hupse amant Rob Okhuijsen een stuk managementliteratuur geschreven waar zelfs Ben Tiggelaar van siddert. In het nawoord treffen we Josephina Frederika, Ruben Munsterman en ondergetekende, en in het voorwoord lezen we gekwebbel van Kelder en wordt zelfs Euro-evangelist Arno Wellens geprezen. Dat is een occulte productie van 925 waar Prometheus eigenlijk alleen nog maar voor de sier op staat.

Kolonisten van Catan is het beste bordspel voor ondernemerschap.
Reid Hoffman, medeoprichter en CEO LinkedIn
Anyway, het boekje...
In Strategen van Catan wordt u aan de hand van bordspellen begeleid in de jungle die zich nu nog tussen u en de boardroom bevindt. Vergeet coaches, vergeet loopbaanadviseurs en verbrand alles in uw kast met een bonnetje van Managementboek.nl. Tegen het schappelijke tarief van dit boekje (€19,95!!) heeft u advies dat wel deugt en kunt u genieten van colums van Jort Kelder (stagiair 925 & spelcriticus), Reid Hoffman (oprichter LinkedIn), Benjamin Teuber (CEO Catan GmbH), Matthieu Borsboom (Michiel de Ruyter oud vice-admiraal der Nederlandse Zeestrijdkrachten) Frank Heemskerk (Boardmember Wereldbank), Maurice de Hond (die ja) en Michael Bruinsma (oprichter / CEO 999 Games).

Consolideren & Expansie
U leert echt heel veel. Australië bijvoorbeeld, dat is in Risk een typisch gevalletje schijnveiligheid. Het continent bestaat uit vier landen en is vanuit slechts één route aan te vallen. De speler die Australië in handen heeft rekent zichzelf rijk, waarna hij de verleiding van een Isolationistische strategie niet kan weerstaan. Hence: Australië behouden en verder alle doelen vergeten, tot de speler in het strijdtoneel wordt betrokken door de tegenspeler die over is gebleven omdat hij de businesscase Consolideren & Expansie wél begrepen heeft. Een casus die zeer goed te vertalen is naar alle sores waar u zich mee bezig moet houden in en tot de boardroom.

Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus. Zelfs Catan of Risk speel ik met een plan hoe de tegenstander te vermorzelen.
Peter Blangé, aanvoerder van de roemruchte Nederlandse volleybalploeg
Respect my Authoritah effect
Daarnaast wordt u door uw carriere heen gepraat aan de hand van boardspellen en technieken als het Miss Universe Effect, het 'Respect My Authoritah Effect', psychologische oorlogsvoering en (dûh) de speltheorie om terecht te komen bij ‘Welkom in boardhalla, zegt Petrus.’ Immers: verliezers hebben een excuus en winnaars hebben een plan. Daarom is Strategen van Catan als de koffie-automaat voor de kantoorbewoner, Chatham voor De Ruyter en nagels voor een kitten. They seem harmles at first, but once they grow older they draw blood. Zei F. Underwood ooit, ongeveer.

Het enige nadeel van het boek is dat het over bordspellen gaat, en dat zijn toch dingen die voornamelijk ten tonele komen als u rond de feestdagen door de gespreksstof heen bent. Zie het dus als een kans om Vrouwe Fortuna van Ganzenbord naar uw loopbaan te lokken, en koop dat boek. Hiero!

Bewegend beeld van het kroost op de echte televisie hiero...