925 helpt AFM. Plukken van kale kip is kansloos

* Update 11:58 * 

De AFM heeft een ondernemer met een opmerkelijk verdienmodel opgerold. De heer E. J. Meter verleende flitskredietjes, en dat ging retegoed. Jammer; de AFM wil wel even €200.000 (!!) zien van mr. Meter persoonlijk, want dat mag dus helemaal niet. €200k! Dan is er stront aan de knikker hoor. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Pissed off AFM
Van oktober 2012 tot en met augustus 2013 verleende E. J. Meter met zijn clubje Inpetto Services B.V. flitskredieten. Daarvoor heeft men een vergunning kredietverlening nodig van de AFM, en die had meneer Meter niet. Dat de AFM pissed off was is begrijpelijk. Bij Inpetto – via de website www.heeleen.nl - kon men namelijk heeeel goedkoop minileninkjes van €150 - €600 aan gaan. Daar moest dan wel een retedure garantiestelling van CG bij worden afgesloten. Ergo, verdienmodel van Inpetto bleek niet het afsluiten van leningen, maar het verkopen van garantiestellingen. Slimmerds! Volgens documentatie van de AFM trapten zo veel mensen daar in:

Eerst even over de kosten die iemand loopt. Twee rekenvoorbeelden:

  1. Iemand leent €50. Kosten voor garantiestelling zijn dan €10 en het geld moet binnen 15 dagen terugbetaald worden. Doet men dat niet, dan moet er nog een keer €10 worden betaald, etc. Absolut gezien is €10 voor 15 dagen €243,33 op jaarbasis en 486.67% rendement!
  2. Iemand leent €600 met kosten voor garantiestelling van €150 en een looptijd van 30 dagen. Absoluut gezien is dat €1.825 op jaarbasis, 304.17% rendement.

Dat we er van uit gaan dat de kosten op jaarbasis berekend worden is niet gek; stel dat u dermate liquide bent dat u €50 moet lenen. Hoe groot is dan de kans dat u dit snel terugbetaalt? En hoe moet dat bij een astronomisch bedrag van €600?

Geldmachine
Gaan we door de facturen van Inpetto heen dan zien we dat er €39.065, €185.135, €165.692,50, €189.787,50 en €120.655 (totaal €700.335) aan garantiestellingen gevangen is. Zeven ton, dames en heren. De behandelingskosten bedroegen in totaal €277.162,50. Dat is dus grofweg een winst van €423.172,50! Dat is een eerste indicatie van het verdienmodel; garantiestellingen innen. Later lezen we ook dat Inpetto een vaste vergoeding van €24.000 per maand ontvangt van CG voor het innen van garantiestellingen. Daarnaast ontvangt Inpetto €7,50 per verwerkte factuur en incasso herinnering, €7,50 per telefoongesprek met consumentne en €10 per gemaakte en gecontroleerde betalingsovereenkomst tussen CG (dus verkochte garantiestelling, bij iedere lening). Dat is een lucratief model.

Klanten naaien levert geld op
Samenvattend: voor Inpetto is het van secundair belang dat een klant een krediet afsluit. Allerbelangrijkste is dat er een garantiestelling van CG bij verkocht wordt en dat er liefst zo veel mogelijk gedoe (facturen, herinneringen, telefoongesprekken) bij komen. Gezien het feit dat het voor de doelgroep moeilijk is om leningen af te betalen – waarom zou je anders een lullig bedrag van €600 lenen – is dit een smerig spelletje.  

Hier werd de AFM natuurlijk chagarijnig van. In de verslaglegging van de autoriteit kunnen we lezen dat er een hoogst opmerkelijke briefwisseling heeft plaatsgevonden. Men heeft Inpetto op 1 maart 2013 een informatieverzoek omtrent modaliteit van leningen verstuurd, vanaf dan wordt er wat heen en weer geschreven, maar dan breekt op 19 augustus de pleuris uit; de AFM stelt dat Inpetto zijn activiteiten moet staken en legt een dwangsom op. Daarna is er radiostilte. Meter reageert nog wel wat, maar weigert eigenlijk op alle vragen van de AFM in te gaan. Hoogst verdacht.

Lege schatkist
Omdat we sowieso wel benieuwd waren naar de voornamen van E. J. Meter doken we in het register van de AFM. Daar vonden we onder andere de balans van de ondermening. Daar blijkt niets meer van over: 

Dit was in 2012, meer is er niet gedeponeerd. Blijkbaar heeft iemand alle cash uit de onderneming getrokken die er in zat. Daarna is men nog wel operatief geweest. Hm? We doen een gokje: grootste aandeelhouder van de onderneming is Stichting Administratiekantoor Blue Sky (Calle Anabel Segura 10, Alcobendas, Spanje). Geen namen en rugnummers bekend en de stichting hoeft geen cijfers te deponeren. Wie zou er opdraaien voor die 2 ton boete? We hebben geprobeerd in contact te komen met Meter / heeleen.nl / inpetto / Blue Sky om meer te weten te komen, maar het telefoonnummer dat online staat werkt niet meer. Wie meer weet mag het zeggen.

925 zoekt door. Wie zijn deze luitjes? Opvallend is dat onze vrind Meter niet als bestuurder is ingeschreven. Wel een Spaanse Stichting Administratiekantoor.

Bueno. Het gaat dus om Spaanse Scheringa's die armlastige kazen een oor aan willen naaien. Of niet? Merk op dat het adres in Den Haag bij een ander 'finance' bedrijf hoort, genaamd Your Property.

Dat 'your' is een initiatief van ene Gert Roepel, die een aantal jaar geleden ook met 'Your Finance' furore maakt. En Your Finance kennen we van de irritante reclames van Voorschotje.nl, ooit nog shirtsponsor van NEC.

En laat nu net het gelieerde Your Finance eerder dit jaar ook al een boete hebben gekregen, van €2miljoen maar liefst, voor precies hetzelfde vergrijp.

Gert Roepel vinden we gewoon op LinkedIn. Uit zijn profiel blijkt simpelweg dat al deze activiteiten (SMS, flitskrediet etc.) bij elkaar horen. 

Roepel was in 2010 enkel nog actief met Voorschotje.nl. Destijds liet hij een interview met Quote afnemen, waarbij hij niet te beroerd bleek zijn rijkdom te etaleren. Bij hem binnen fotograferen was prima, maar niemand mocht weten wat zijn thuisadres was. 'Je weet maar nooit. Maar toch beloof ik je: ik verdien veel, maar blijf exact binnen de grenzen van de wet.'