Huh? Toen u niet keek ontdekte Knab een gat in de markt. Chapeau

Knab. U kent ze wel. De wij-zijn-lekker-anders-kijk-maar-we-schrijven-in-spiegelbeeld-hipsterbank. De bleeder van Aegon. De bank waar alles anders is en waar u geen idee heeft of pinnen nou wel of niet hip was? De bank met allemaal rare pakketten waarvan u niet kunt kiezen welke u wilt omdat de veranderingen toch veel te groot zijn.

#fail
Die bank ja. Met Knab ging het dramatisch. Cijfers waren er bijna niet en dat zegt eigenlijk wel genoeg. Volgens René Frijters (chef Knab) zou men in het eerste jaar 30.000 klanten binnen halen, maar dat bleek een verre stip aan de horizon.  

Nu vonden wij in het Q3-verslag van Aegon een paar weken terug al een vreemde paragraaf over Knab. In lekentaal; van de totale Nederlandse deposits bij Aegon die in het Q3 verdubbelde naar €716 miljoen was €448 miljoen afkomstig van Knab. In het Q3 van vorig jaar heeft Knab maar €29 miljoen bijgedragen. €448 miljoen was ook meer dan 2x zoveel als in het Q2.

 

Pardon?

 

Knab gaat als een wervelwind door het financiële landschap. Knab gaat als Prem aan tafel bij Matthijs. Als #jesuischarlie op uw timeline. Als matches op uw tinderprofiel. Knab is niet te stoppen. Hoe dat kwam was lang een raadsel.

ZZP'er
Tot vandaag. Nu zijn er namelijk cijfers over ZZP’ers. We vullen bescheiden het een en ander in voor Knab, maar uit betrouwbare bron hebben we vernomen dat 69% van de ZZP-klanten van Knab recent zijn overgestapt (SNS en Triodos groeien ook in dit segment met +36% en +14%).

Meer dan 150.000 ZZP’ers zijn volgens ZZP Barometer ontevreden over hun huidige bank. Dit komt door hoge kosten, slechte bereikbaarheid, geen ZZP rekening en doen alsof men nog leeft in de middeleeuwen. Maarliefst 94.000 ZZP’ers zijn nu van bank gewisseld. 94.000! Nog eens 14% tot 21% van de ZZP’ers in Nederland oriënteert zich op een andere huisbank.

Rekenmodel
Wij snappen het wel. Knab voert sinds deze zomer enorm sterke marketing jegens ZZP’ers. Via een rekentool online laat men zien dat een gemiddelde ZZP’er €819 per jaar bespaart door over te stappen (Aannames: gemiddeld €14.034 aan lopend saldo, €55.090 spaarsaldo, 59 transacties per maand). Dan is de keuze snel gemaakt. Wij kunnen alleen maar zeggen: chapeau!