Koop een tank, nu het nog kan

Grootsch nieuws: Defensie krijgt waarschijnlijk opnieuw de beschikking over tanks. De Neërlandse Krijgsmacht wil haar Leopard 2-tanks terug. We hebben er nu nog 15.

Uit de verkoop
In 2011 zijn de Leopard 2-tanks wegbezuinigd. We hebben er zo’n 100 aan Indonesië Finland verkocht en de laatste 15 staan te koop. Echter, de kans is groot dat onze krijgsmacht de tanks weer in wil gaan zetten, ving het Reformatorisch Dagblad op.

Het gaat vooral om het behouden van kennis. Er is al een ‘OTK-peloton Tankoptreden opgericht (OTK = Opleiding, Training, Kennisbehoud) van 18 man wat samen zou gaan werken met de 1e Duitse Pantserdivisie te Hannover.

Z.g.a.n.
Een besluit wordt binnen een half jaar verwacht. De Tweede Kamer moet de knoop doorhakken, dus dit buitenkansje is alleen voor de snelle beslisser. Specs van de Leopard 2:

Leopard 2A5  
Bemanning 4
Lengte 10.97
Breedte 3.77m - 4m
Hoogte 2.64m
Gewicht 67,5 ton
Pantser Perforatiepantser
Hoofdbewapening 120mm kanon
Secundaire Bewapening Machinegeweer
7.62mm AA-machinegeweer
12 rookbluslanceerinrichtingen
FLW 200 met 40mm granaatwerper of .50 machinegeweer
Motor MTU 12-cilinder motor met ˜1500pk
Topsnelheid (op wegen) 72 km/h
Actieradius 450km

Nederland heeft op het bovenstaande een uitbreiding (we hebben het dus over een Leopard 2A6). Komt neer op een modernisering (oh nee, Kampfwertsteigerung I). Dit houdt in: een Lang 55 kanon, keuze voor een hulpmotor, betere bescherming tegen landmijnen en de keuze voor een airco. En wat kost dat dan? De prijs die Finland heeft betaald is niet bekend, maar Spanje heeft er gelukkig recentelijk een paar besteld. Men betaalde toen €2 miljard voor 219 tanks, maar daar zat vanalles bij (training, minutie, brandstof, ondersteunende voertuigen), dus reken op een luttele €4.5 miljoen. 

Filmpje voor als u niet overtuigd bent: