925: Marcel Boekhoorn is geen miljardair

Is Marcel Boekhoorn wel miljardair? Volgens het financiële medium aan de andere kant van de hoofdstedelijke Rue de Vaseline - Quote ja - wel. Wij twijfelen. Het akkefietje met Gert Roepel en zijn seks-SMS-bedrijf koste Boekhoorn niet minder dan €37 miljoen. * Slik * Kijken we verder in de bv-kerstboom, dan zien we een patroon opduiken. Boekhoorn koopt een bedrijf, er komen verliezen (soms door de crisis), Boekhoorn stort bij en verliest nog eens. Als we het allemaal achter elkaar leggen ontstaat er een somber beeld. Dealjunkie? Ok. Maar miljardair, dat gaat ons te ver.

We graven alvast een beetje voor u. Rechts staat een stuk van de balans van de beboete bank. We vertalen het even. 

'Accumulated Losses' is de post die gevormd wordt door jarenlange verliezen. Deze bedraagt al €37 miljoen, dat is een stijging van €13 miljoen in een jaar. 'Share premium' (agioreserve in het Nederlands) is de post die dat moet compenseren. Compenseren is in dit geval gewoon bijstorten. Dankzij Roepel heeft één van Boekhoorn zijn holdings dus een verlies geleden van €37 miljoen en om dat gat te dekken moet er €34 miljoen aan nieuw geld in, maar dat is ook direct verdwenen. 

Patroon
Kan natuurlijk gebeuren, een bleeder. Boekhoorn is miljardair en tussen alle participaties zit er altijd wel eentje die het minder doet. Soit. Een overzicht van het hele concern van Boekhoorn staat onderaan dit artikel omdat deze zoveel ruimte inneemt. Laten we eens een andere bv pakken: Doorwin, producent van deuren en sinds 1999 eigendom van Boekhoorn. 

Doorwin heeft behoorlijk veel last van de crisis. De omzet is gehalveerd, net als het personeelsbestand. Eind vorig jaar is er nog een onderdeel weggesaneerd. De cumulatieve verliezen bedragen enkele tientallen miljoenen. Boekhoorn kan niet anders dan bijstorten. 

Daarom krijgt Doorwin een nieuwe geldinjectie van de aandeelhouder: €27 miljoen deze keer. Helaas houdt de ellende daarmee niet op want Doorwin blijft maar verliezen maken. Daarmee is zowel Doorwin als de bank feitelijk waardeloos. In fusies-en-overnamesland is een bedrijf waar nooit iets uitckomt maar waar wel steeds geld bijgestort moet worden niets waard.

Het Boekhoorn-effect
Nu lijkt er een patroon te ontstaan. Boekhoorn koopt een bedrijf, maakt verlies, stort bij maar de verliezen stapelen zich op dus de investering is waardeloos. Het is verleidelijk om alle projecten uit de kerstboom hieronder te controleren op dit 'Boekhoorn-effect'. En dat gaan we dan ook doen, de komende dagen. Gezien de omvang van 'Boekie' zijn imperium begrijpt u dat dit niet onder een enkele kop koffie te bespreken is: