Oscar for Snowden? [925-Cinema]

Gisteren werden de nominaties voor de Oscar van Beste Documentaire bekend gemaakt. De veelbesproken film CITIZENFOUR van Laura Poitras is onder de genomineerden. Citizenfour? Gaat over Edward Snowden. Trailert:

 

 

Enerzijds
In het kort gaat de docu over Snowden die de ongemakkelijke waarheid openbaar maakte over massale privacy-schending door overheden. Je kunt er enerzijds vraagtekens bij stellen of Poitras een figuur als Snowden wel zo commercieel in kan mag zetten voor een film (Snowden lijkt af en toe een op wereldoverheersing beluste internetschurk die in de schaduw van de macht uw leven overheerst. Tamelijk Hollywood), maar omdat we het hier hebben over één van de belangrijskte hoofdstukken uit de geschiedenis van deze eeuw zeggen wij: prima.

 

Anderzijds
Poitras is anderzijds namelijk wel één van de weinigen die het drama rond Snowden goed kan documenteren. De regiseuse staat zelf ook op de Homeland Security Watchlist na haar film ‘My country, My country’ (2006) over het leven in Irak tijdens de Amerikaanse bezetting. Ook haar korte film ‘Death of a prisoner’ (2013) over Adnan Latif – gevangene in Guantanamo – die terukeert naar zijn heimat in Yemen veroorzaakte aardig wat opschudding.

 

Andere genomineerden voor beste documentaire zijn Finding Vivian Maier’ over het leven en de carriere van Nanny Maier en haar collectie van 10.000 fenomenale foto’s. Dan is er Last Days in Vietnam over de morele worstelingen van Amerikaanse soldaten na het afsluiten van de oorlog in Vietnam. Tot slot is er The Salt of the Earth, ook een aanrader. Hier wordt fotograaf Sebastião Salgado gevolgd die de afgelopen 40 jaar bezig is gefeest om de impact van de mensheid op de aarde te documenteren. We hebben het dan over internationale conflicten, hongersnood, vernieling van flora en fauna en tot slot ook de schoonheid van onze planeet.

 

Betalen, sorry
De meeste 925-Cinema afleveringen waren over gratis documentaires, maar omdat u als beeldschermspecialist money rich, time poor bent kunt u wel wat missen. En tevens: kwaliteit kost geld. Is nou eenmaal zo. Uw kabelabonnement is geen manier om uw internetverslaving af te kopen, Citizenfour is tot dusver alleen beschikbaar in de iTunes bieb en in bioscopen over de grens.