CVC en KKR willen Philips Lighting. Maar wat is het waard?

De kogel is door de kerk. Volgens het FD zijn de private equity huizen Kohlberg, Kravis, Roberts & Co. (KKR) en CVC geïnteresseerd in de lichtdivisie van Philips. Details zijn niet bekend. 

 

Healthcare, u kent het wel
Philips zette haar eigen Eindhovener bakermat al in september in de etalage. Hiermee wil het bedrijf geld ophalen en ‘talent’ aantrekken (aha) voor stappen in de gezondheids - industrie. Healthcare - zoals men dat in Eindhoven tegenwoording noemt - levert namelijk reteveel op. 

 

De prijs die voor Lighting betaald moet worden is nog reeds onbekend. Het FD gokt op €9.5 miljard terwijl eerder gesproken werd over €2.5 – €3.1 miljard. Dat laatste lijkt ons waarschijnlijker. De cijfers van Lighting zijn onbekend maar EBITDA zou zo’n €290 miljoen zijn. Met de P/E van peers (Acuity, Hella, Cree) die handelen tussen de 5.4x en 13.4x is €2.5 tot €3 miljard mooi in het midden van de range. Klinkt dan logischer dan het cijfer van het FD. Meer details over de prijs gaan we de komende maanden waarschijnlijk niet krijgen.

 

Geschiedenis
Er gaan veel geluiden dat Philips met het verkopen van Lighting haar wortelen verpatst, maar dat valt mee. Het bedrijf heeft sowieso al het imago van een electronicakolos die, laten we eerlijk zijn, corporate identity technologie vermarkt voor alles dat geld oplevert, van koffiezetapparaten tot LED’s in sporthallen. Philips was niet groot geworden zonder gloeilampen, maar de onderneming was ook zeker niet groot geworden als men niet was blijven innoveren. Enkele innovaties die cruciaal zijn geweest voor dees' Neeërlandsch trots: 

 

De gloeilamp, waar het allemaal mee begon
De gloeilamp, waar het allemaal mee begon

De radio
De radio

 

De Stilring, cruciaal in de Eurlog (WWII)

 

De eerste echte Philishave
De eerste echte Philishave

Het eerste cassettebandje
Het eerste cassettebandje

De eerste VCR (Philips N1500 afgebeeld)
De eerste VCR (Philips N1500 afgebeeld)