Frans van Houten, wat gaat u nu doen?

Philips heeft zojuist jaar- en kwartaalcijfers gepubliceerd. Samenvatting: dramatisch. In Rusland en China was de markt pips en daardoor kelderde de nettowinst summier 60% (€134 miljoen in het Q4 dit jaar, €412 miljoen in het Q4 vorig jaar).

Over het gehele jaar konden de cijfers ook beter. Comparable Sales (herken de Eindhovenaar als hij zich indekt) daalde 1% tot €21.4 miljard. Realistischer: EBITA was €821 miljoen, vorig jaar €2.3 miljard. Net Income was €411 miljoen, €2.1 miljard in 2013. ROIC daalde van 13.9% in 2013 tot 4.5% dit jaar. Kwalijk. Dividend wil men nog wel op 80ct per aandeel houden. Alles samengevat in een mooie infographic: 

Group overview. Bron: Philips
Group overview. Bron: Philips

Sorry, sorry, sorry en we gaan beter ons best doen
Topman Van Houten moet nog werken aan zijn topverhaal. 2014 zou gewoon zwak zijn en het Q4 was daar de samenvatting van. Rusland en China zijn ruk, vergeet vooral de wisselkoers-effecten niet. Volgend jaar gaat we beter ons best doen. Zei hij in iets meer woorden. Hoe men dat ging aanpakken hebben we niet gehoord. 

Lunch voor grootkapitalisten
Ging het dan allemaal slecht? Neen. De afdeling die Philips niet meer moet deed het eigenlijk prima. Waar Health 3% minder sales zag en Consumer Lifestyle 6% meer sales, pluste Lighting 9% hogere EBITDA en maarliefst 20% meer Led-sales. Maargoed, deze afdeling wordt als lunch aan de grootkapitalisten te grabbel gegooid. Opgeofferd door korte termijn denken en snel resultaat?

Sectoren. Bron: Philips
Sectoren. Bron: Philips

De inertia van v. Houten
Het hart van Frans van Houten pompt Philips, PSV en gloeilampen door zijn aderen (hij werkte er vanaf 1986 met wat kleine uitstapjes), maar de man staat vooral bekend als saneerder en opsplitsen. Dat deed hij bij ING, ASML en NXP ook al. Nu wordt Philips een Health / Techbedrijf, een zo’n bedrijf heeft een visionair leider nodig, moet onafhankelijk zijn van banken (liefst niet beursgenoteerd) en het moet creatief, ondernemend en tegendraads zijn. Afrekenen met de bureaucratie en inertie van een mondiale technologiekolos. Dan moet er in plaats van het eigen kroost toch iemand met ondernemender DNA aan het roer? 

In de zomer van vorig jaar hoorden we Van Houten eenduidig antwoorden op een analist die niet begreep waarom een healthcare-bedrijf koffie-apparaten verkocht: ‘Omdat ze geld opleveren.’ Kijk, dat is een ondernemend standpunt. Begrijp ons niet verkeerd; v. Houten zal dus onmiskenbare kwaliteiten hebben maar gaat hij Philips veranderen? Het komende jaar zal de RvC zich buigen over zijn verdienste, Van Houten gaf aan te willen blijven. Als teken van ondernemerschap zou Van Houten het pluche (salaris van €3.5 miljoen excl. bonus) eens moeten beoordelen. Dat zou de houding zijn die Neeërlandsch trots verder helpt.