Heel Schots eiland net zo duur als half appartement in Londense City

Bron: http://www.vladi-private-islands.de
Bron: http://www.vladi-private-islands.de
Een heus Schots eiland - zeehondenkolonie incluis - staat voor £350.000 (€468.597,40) te koop. Het eiland is al ruim een eeuw onbewoond nadat onder andere vikingen het leeg achtergelaten hebben. Geinig: de gemiddelde prijs van een optrekje tussen Goldman, Her Majesty the Queen en Jeremy Clarkson in kost al het dubbele

We hebben het hier over Holm of Huip, één van de minder hoogdravende rotsen in het stuk zee dat men Orkney Islands noemt. U bent ongeveer 10km van het Schotse ‘vaste land' verwijderd en de hele Orkney groep deelt u met zo’n 350 man. Een ruïne en een groep zeehonden is alles dat u op het eiland nog herinnert aan iets dat wellicht ooit een bruisend stukje Middeleeuwen was - waar koeien mooier waren dan de meisjes en waar de Schotse regen werd weggedronken met zilte whiskey. 

Bron: http://www.vladi-private-islands.de
Bron: http://www.vladi-private-islands.de
We snappen dat het eiland niet duur is. Zo’n eigen pukkel in de Noordzee klinkt stoer maar eigenlijk is het vrij triest. Elektriciteit en stromend water zijn er niet, en de vier seizoenen ziet u vaker dan de postbode. U mag er ook niet permanent wonen, alleen drie maanden in de zomer (de zomer is drie maanden?) volgend de Engelse Wet. Mocht u het eiland kopen dan bent u de eerste in de afgelopen honderd jaar. 

Bron: http://www.vladi-private-islands.de
Bron: http://www.vladi-private-islands.de
Waar u dan wel weer stoer mee kan doen op verjaardagen; archeologen resideren regelmatig op Holm of Huip omdat er resten van Vikingen zijn gevonden. Denk: botten, schedels, gebruikte condooms en potten en pannen. 

Geinig is dat een gemiddeld apartement in London dus het dubbele kost, dixit de House Price Index van Rightmove. Kijkt u maar even mee wat het UK (ex. Schotland) doet qua prijzen: 

London City zit dan echt nog wel een stuk hoger. Gemiddeld betaalt u er £755.655,- voor een comfortabel hutje met één slaapkamer maar er zijn buurtjes die hoger zitten. Details: 

Ja en dan is het kiezen. 925-top-tip: Schotland is een home away from home en Amsterdam heeft toch een lekkerder klimaat, betere thee en meer kaas dan London. Lekker hier blijven dus. 

Beeld graag..... (en let vooral ook op het opmerkelijk swingende achtergrondmuziekje)