Pensioenfondsen maken balans veiliger: Nederland over de zeik want ‘uitgebuit' (komt door Klaas Knot)

Ophef!! De grootste pensioenfondsen van ons land draaiden een fantastisch jaar maar u voelt daar NIETS van. Gemiddeld is er tussen de 15% / 20% rendement gemaakt door i) gedaalde rente, ii) prima aandelenmarkten en iii) winst op obligatieportefeuilles. Nu is heel bank-onbegrijpend Nederland pissed off omdat hun pensioen niet mee groeit. Hm? 

In het kort
Voorbeeldje van RTLZ: De heeren & dames van Zorg & Welzijn hebben per deelnemer €100.000 in de schatkist, het gemiddelde pensioen per jaar ligt op €6.200. Het fonds werd vorig jaar €24 miljard rijker terwijl het €3 miljard uitkeerde. Verdeurie!!

Gezamenlijk zijn de pensioenfondsen €200 miljard rijker geworden. Bij het ABP betekent dat €20.000 per deelnemer en bij Zorg en Welzijn €24.000. Waarom u dat niet voelt is logisch; bankiers zijn graaiers fondsen hebben ook meer verplichtingen. Kijk even mee naar de situatie van het ABP: 

Prutsers?
Conclusie is dat de dekkingsgraad is gedaald terwijl het vermogen is gestegen. Huh? De wettelijke minimum dekkingsgraad in Europa is 103% en daar zit het ABP dus onder. Twee redenen: 

  1. De extreem lage rente in Europa. Pensioenfondsen worden straatarm met een rendement van 1,9% - 2% de komende jaren. 
  2. Mensen worden ouder en pensioenen meten langer doorbetaald worden. Simpel. 

Alle dekkingsgraden: 

Eigenlijk is het allemaal de schuld van de ECB. In andere woorden; Klaas Knot had het op kunnen lossen maar hij laat u stikken. De ECB stimuleert economische groei door het in stand houden van de lage rente. However, pensioenfondsen komen dan in de penarie. Nu schreef en filmde de NOS daar vanmorgen een opjuttend item over. Nergens voor nodig, mensen.