Borgstelling van 40 miljoen in boeken van Wim Oostveen

"Begrijp me goed ben een heel aardig iemand" dat is wat projectontwikkelaar en Utrechts vastgoedkoning Wim Oostveen zegt over zichzelf. Hij zal het weten. De gemeente Utrecht is [understatement] ietwat minder gecharmeerd van Oostveen en zijn Oostveen Vastgoed (Ovast).

Sterker nog: de jarenlange fittie over vastgoedprojecten zijn ze ondertussen spuugzat. Inmiddels is de gemeente Utrecht de wanhoop nabij, Oostveen zelf is namelijk verkozen tot gemeenteraardslid en zet zijn strijd vanuit het hol van de leeuw voort. Wij vragen ons vooral af: wat doet die borgstelling van 40 miljoen daar in de jaarrekening van Ovast?

Jarenlang verhaal kort
Oostveen heeft al in 1996 een aantal weilanden opgekocht die nu onderdeel zijn van Utrechts Vinex-feestje Leische Rijn. Zo'n 7% van de grond kan kan door Ovast ontwikkeld worden. Aldus geschiedde....not! Kort gezegd wil de gemeente Utrecht €2,4 miljoen zien als afkoop voor het ontbreken van sociale huurwoningen. Oostveen geeft aan dat dit volgens hem een onredelijk bedrag is en dat hij hierdoor er bij dit project bij in schiet. De gemeente slaat terug door een ander project waar Ovast wil bouwen stil te leggen. 

Sinds 2014 is Oostveen ook gemeenteraadslid voor de partij Stadsbelang Utrecht. Volgens de azijnbode heeft hij dat voor elkaar gekregen door (oh schande) duizenden folders over de stad te verspreiden waar hij nota bene zelf voor betaald heeft. Poeh, poeh!

Hoe dan ook; dit brengt Oostveen in een waanzinnige positie. Hij heeft nu inzicht in vertrouwelijke stukken, ook die van zijn eigen akkefietje. Meerdere malen wordt Oostveen erop aangesproken dat dit schijn van belangenverstrengeling wekt. Maar Oostveen (die er sowieso om bekend staat dat hij alle regels tot in de finesses kent) weet zeker dat het wel mag.

Qua geld en financiën?
Nu ja, mooi verhaal, maar hoe staat het ervoor bij Ovast? Op dit moment heeft de rechter een uitspraak gedaan: Oostveen moet de gemeente €5 miljoen betalen, onder andere voor het ontbreken van sociale woningbouw. En de gemeente mag €2,7 miljoen overmaken naar Ovast omdat zij vastgoedproject Rijnvliet stillegden en er niet meer over wilden praten.

Verder weten we dat Oostveen de gelukkige eigenaar is van 25 bv's en ook wat aardige pandjes in Amsterdam Zuid bezit waar hij geheel onvrijwillig onderdak verleent aan wat lokale klaplopers (lees inkomsten: nul)

En dan is er nog de kwestie van die borgstelling... 

We komen er niet helemaal uit. Zoals een kuchende regenjas fluistert "deze man is op zijn zachtsgezegd chantabel. Want: een borgstelling voor SNS Property Finance, in het wereldje is dan bekend dat dat project al snel onderwater komt te staan want SNS." Woops, nu ja, kijkt u zelf ook vooral even mee in dit laatste gepubliceerde jaarverslag over 2012. Uw inzichten zien wij graag tegemoet in de reactievelden, do enjoy!