Vanavond is de V&D failliet. Boeie.

Vandaag is de laatste dag van het V&D prijzencircus. Gaat u ze missen? Let maar op; vanavond moeten Vroom & Dreesman inlikken bij de huisjesmelkers waar men huurt. Blijft liefde uit (vier weken maanden geen huur, daarna een lager tarief moet de uitkomst zijn) dan trekken de vrekkige financiers de stekker er uit. Hoop maar niet op een goede afloop. Vanmiddag staat al een kort geding gepland van een verhuurder die zijn pand wil ontruimen en andere vastgoed-eigenaren hebben V&D al vooruitlopend op een bodemprocedure in gebreke gesteld omdat men de huur niet betaalt. Gut-o-gut-o-gut. 

Het zit zo. Makelaardij Cushman & Wakefield doet een KLM’etje en wil de familie bij elkaar houden. Sun (investeerder sedert 2010), V&D en twintig verhuurders drinken daarom vanavond een chardonnay / pilsie op uitnodiging van C&W. Gezellie zal het niet worden. Als er geen compromis wordt gesloten over de lagere huur dan stoppen de banken met de kredietjes. Altijd weer die banken!

Zand in haar punani
Om maar even te duiden hoe stroef V&D is; IEF Capital (eigenaar van 12 panden waaronder die in de grote steden) reikte de helpende hand maar V&D beet deze af. IEF wilde in ruil voor korting het vloeroppervlak van de winkels terugdringen. Klinkt logisch. De hoofdstedelijke V&D in de Kalverstraat zou dan bijvoorbeeld alleen nog op de eerste etage van het pand haar dingetje doen zodat IEF op de begane grond ondernemers kwijt kon die wel bereid zijn de huur te betalen. V&D wees het plan af - zucht - en nu eischt IEF direct de ontruiming van vier panden. Het gaat hier om Utrecht, Amsterdam Kalverstraat, Den Haag en Maastricht. Never bite the hand that feeds you!

Geinig is dat Sun Capital nu bereid is om $40 miljoen in de patient te stoppen die eigenlijk al overleden is. Redenatie is dat als alle ‘stakeholders’ helpen, dan doet Sun mee. Oh. Dus nu zijn verhuurders stakeholders? Een bedrijf dat niet al haar partners aan elkaar uitspeelt zou verhuurders gewoon belanghebbenden noemen. Daarnaast; als we het over stakeholders hebben zouden banken ook de rente kunnen halveren om V&D van De Ondergang te redden. 

Huilbrief
V&D heeft nu dus zelf weer een briefje getikt aan de verhuurders. Wederom bedelen om een lage huur. Gebeurt dit niet, dan spreekt ook de V&D-directie van een faillissement. Vinden wij smerig. De brief zegt gewoon: als u dit niet doet dan gaan wij failliet. De brief noemt trouwens het kort geding van vandaag als grootste zorg. Verliest men dat dan wordt de winkel ontruimd en dan is een sowieso faillissement onafwendbaar. 

Een warenhuis is trouwens gewoon een ouderwetsch concept, tenzij u Primark bent en goedkope trainingspantalons aan paupers slijt. Bij het Duitse Karstadt gaat het volgens de Süddeutsche Zeitung ook belabberd. 2000 banen verdwijnen (in sommige filialen is dat een kwart van de medewerkers), zes van de 83 filialen sluiten en het personeel moet een loonoffer van €300 slikken (!!). Duidelijk is: grote steden behoeven geen drie winkelwalhalla’s. Niemand zal de V&D missen, met een Bijenkorf nemen we genoegen. 

UPDATE 10:12: Voor de panden waar ontruiming dreigde maakt V&D toch de resterende huur over. Niet dat het uitmaakt, IEF zet het kort geding over het huurgeschil gewoon door.

UPDATE 16:28: De rechter laat V&D leven. 925 hield een liveblog bij. Sorry, sorry, sorry, we zullen niet meer zulke opruiende stukjes schrijven en de redacteur van dit artikel gebruikt ook nooit meer 'boeiend' als duizenden mensen hun baan verliezen. * snik * Mea Culpa en u bent allemaal uitgenodigd op onze VrijMiBo.