Daarom kan Frankrijk niet zonder baguette

Wist u dat in Frankrijk een baguette aan strikte eisen moet voldoen? De stokbroden moeten 250 gram zijn, zo'n 60cm lang en in 5 - 7 mooie plakjes moet u aan het einde komen. En wist u dat ramen van Franse overheidsgebouwen allemaal op dezelfde voorgeschreven manier openen en sluiten?

Qu'est-ce que c'est?
Wij wisten het niet. Feit is dat deze belangrijke zaken zijn vastgelegd in een 116-pagina’s tellend document dat met 400.000 regels bepaalt wat Frankrijk is en wat niet Frankrijk is. De Groupe AFNOR, Normalisation, Certification, Edition et Formation bemoeit zich hiermee en dat kost de Fransen ongeveer een half miljard per jaar ($700 miljoen zelfs in 2011). 

Naast die miljoenen waren ook nog eens meer dan 5.000 boulangeries bijna genoodzaakt te sluiten. De regels stellen namelijk dat het meel van een baguette door de bakker zelf in de bakkerij is geselecteerd, gekneed en gebakken. Veel bakkers halen meel uit een fabriek. Jacques Chirac had er zelfs een mening over:

'Je kunt een stokbrood van een bakkerij niet vergelijken met die dingen die uit deze of gene keuken komen en lijken op alles behalve brood, een christelijk voedselproduct’

Het punt
Enfin, u zult zich ondertussen afvragen waar dit artikel naartoe gaat. Buiten het feit dat een half miljard stukslaan op stokbroden in dees’ tijden van crisis wat overdreven lijkt, is er meer aan de hand. Franse identiteitswaanzin komt nu goed van pas, want de gesnorde mede-Europeanen gaan hun patriotisme inzetten op terroristen te pakken. Komt er op neer dat als u niet geniet van de baguette, dan moet u wel een Jihad-strijder zijn. Zo werkt dat. 

De Fransen investeren op dit moment $490 miljoen extra in veiligheidsmaatregelen. Zo worden er bijvoorbeeld 1.100 nieuwe ‘spionnnen' aangenomen die 3.000 verdachte figuren in de gaten houden. Daarnaast is er van dat geld de website Stop Djihadisme opgericht. Hoe spot u een terrorist in wording? Kijk mee: 

On-Frans gedrag zoals het veranderen van eetgewoontes afzweren van de baguette is dus nu verdacht. Dat is nogal vreemd voor een land dat in 1872 heeft bedacht dat inwoners niet beoordeeld mogen worden op afkomst, gewoontes, nationaliteit en religie. Echter, in de strijd tegen ISIS is alles geoorloofd. Terecht. Keep Calm & Carry On is bekender geworden maar uit dezelfde reeks vinden wij hetzelfde advies: