"Zo draaide Rabobank Rotterdam startup Pelliano de nek om"

Kent u Pelliano? Startup die u leuk zou moeten vinden omdat ze zich inzetten voor de terugkeer van de Dandy. Moest de Savile Row van het internet worden. Mede-oprichter Bernd Damme was ooit Pak van de Week op 925 en we gingen met een sexy zebra van Pelliano op de foto. Pelliano ging helaas failliet, dat was al een tijdje bekend. Hoe het zo ver heeft kunnen komen niet. Ondernemers Bernd Damme en Steijn Pelle zijn door Rabobank Rotterdam om zeep geholpen. Damme mailde 925 details. Lees mee en verbaas uzelf. Let wel dit is de kant van het verhaal van Pelliano:

Tijdslijn
Rabobank Rotterdam investeert eigenlijk niet in startups. Dat is zonde!! logisch, want het risico is hoog en de bank beheert uw spaargeld. In Pelliano investeert men wel en daar is de bank trots op, lezen we: 

En dat is prima natuurlijk. Pelliano is eerst onder de pannen bij Rabobank West-Betuwe, Rabobank Rotterdam neemt de financiering medio 2012 over incl. een uitbreiding van de spaarpot. De situatie is dan als volgt: 

  • €60.000 lopende financiering van Rabobank West-Betuwe wordt overgenomen
  • Financiering van €300.000 wordt uitgebreid naar €360.000 (€200k met aflossingsschema, €160k zonder). 

Pelliano moet snel over het geld beschikken omdat men dan in de kerstperiode een grote klapper kan maken. Vanzelfsprekend belangrijk voor ondernemingen in de kledingbranche. De orderportefeuille van Pelliano was al gevuld, nu moest er nog financiering komen om de kledij te bestellen. De belangrijkste gebeurtenissen: 

  • Medio 2012: partijen in gesprek
  • 7 september 2012: uitgebreid overleg
  • 5 oktober 20120: financieringsvoorstel Rabobank Rotterdam
  • 9 oktober 2012: Pelliano verklaart zich akkoord met hoofdlijnen
  • 15 oktober 2012: ondertekening overeenkomst
  • 21 november 2012: Pelliano beschikt over het krediet

Rabobank zorgt voor Kerst-stress
Jammer is dat Pelliano al aan heeft gegeven op 15 oktober over het geld te moeten beschikken. Pelle mailt heftig met de bankiers, maar zonder resultaat. Rabo geeft uiteindelijk toe enorm tekortgeschoten te zijn en belooft het geld 31 oktober over te maken aldus, Damme. Dat is niet gebeurd en uiteindelijk staat 21 november het geld dus pas op de rekening bij Pelliano. Au!

Dit zorgde er voor dat Pelle en Damme niet konden investeren in marketing en personeel en geen inkopen konden doen voor de aanstaande kerstperiode. Pelliano verwachtte (zo werkt het ook bij vergelijkbare ondernemingen) om in de periode oktober, november, december 50% van de jaaromzet 2012 te realiseren. Pelliano’s succes staat / valt dus met deze periode. Door traag reageren van Rabobank is de financiering dus niet rondgekomen en -zo stellen Pelle en Damme- konden de ondernemers hun targets niet halen. 

Onbereikbaar #1
Rabobank is schuldbewust en rijkt verscheidene oplossingen aan. Op 29 april 2013 doet de bank een concreet financieringsverzoek. Bizarre twist: na dit verzoek is de bank 60 dagen onbereikbaar. 60 dagen! 

De oorzaak wordt snel duidelijk. Rabobank heeft Pelliano zonder overleg overgedragen aan Bijzonder Beheer ('Intensive Care' voor ondernemingen die op het punt staan om te vallen). Daar komen de heeren achter als ze op 1 juli 2013 een gesprek met Rabo Rotterdam hebben gepland. Daar zitten plots mej. Driebeek en mr. Mulder van de afdeling Bijzonder Beheer bij. 

Onbereikbaar #2
Gelukkig blijkt de uitkomst positief. Na veel moeizaam overleg is er uiteindelijk een overeenstemming en wil er een nieuwe crediteur meewerken aan het investeringstraject. Goed nieuws, zou u zeggen. Pelliano kijkt uit naar een definitief akkoord en mailt Rabo een voorstel. Het antwoord stelt wat teleur: een out-of-office van Driebeek. Mevrouw blijkt tot begin september op verkansie (!!). Wat nu? 

Vakanties, out of office mails en personeelsrotaties blijken sowieso wel ongevraagde extraatjes die u bij een Rabo-kredietje krijgt trouwens. Uit een tekstje van de advocaat van Pelliano maken we op dat de heeren bediend zijn door zeven verschillende contactpersonen: 

C'est le ton qui fait la musique
In de periode bij Bijzonder Beheer (en in de aanloop hier naartoe) zijn nog er wat vreemde pogingen gedaan door Rabo om de onderneming te 'redden'. Ronduit schokkend. i) De aflossing is verdubbeld (Rabobank vond dat dit makkelijk gedragen kon worden) ii) Op kosten van Pelliano huurde Rabobank Rotterdam een consultant in op de levensvatbaarheid van de onderneming te bepalen. Zonder aankondiging of overleg. Deze bepaalde dat Pelliano een zaak was met toekomst. Rabo trok de kosten doodleuk van het RC-kredit af. iii) Rabobank wilde niet aangeven wat de financieringseissen waren waar de onderneming aan moest voldoen. iv) Rabobank Rotterdam wilde géén garantie geven dat als Pelle en Damme investeerders zouden vinden om de boel te redden, Rabobank niet alsnog de stekker uit de tent zou trekken als het slecht ging. v) Rabobank wilde dat de ondernemers €32.000 de neus borg zouden bijtekenen op de €150.000 borg die er al lag. Dit zijn persoonlijke borgstellingen. Rabobank Rotterdam vroeg dit terwijl de helft van de financiering al door de overheid gedekt was (MKB borgstellingskrediet) en Rabo had de voorraad, het merkenrecht en debiteurenportefeuille in onderpand. 

Helaas heeft de negatieve buzz die de Rabobank rond Pelliano heeft gecreëerd er voor gezorgd dat ‘de aantrekkingskracht van Pelliano op andere investeerders verloren is gegaan’ volgens Damme. Nu staan de heeren een stuk minder sterk en na nog enkele reddingspogingen trekt Rabobank dan toch de stekker er uit. Op 3 december 2013 is Pelliano failliet. 

Voorbeeldfunctie
Damme mailde ons dit weekend: "Wij vinden dat de bank onrechtmatig heeft gehandeld in deze. Zo is Rabobank haar toezeggingen bij de kredietovereenkomst niet nagekomen, en heeft zij door een onrechtmatige opzegging Pelliano onrechtmatig een faillissement in getrokken. Dit terwijl er verscheidene valide oplossingen waren om dit af te wenden en waarmee Pelliano waarschijnlijk nu nog had bestaan, de medewerkers nog gewoon in dienst waren, leveranciers er een goede boterham aan verdienden en de bank zelf ook minder had verloren alsmede de Nederlandse belastingbetaler (borgstellingskrediet MKB)."

Rabobank eischt nu een fors bedrag van de heeren Pelle en Damme, vandaag is daar een proces over (rechtbank Rotterdam, 13:00). Maar er speelt meer. De handelswijze van Rabobank Rotterdam staat niet op zich, het hele MKB heeft hier last van. Na vragen van de Kamer aan onze MinFin vorig jaar is de AFM bezig met een onderzoek over kredietverstrekking aan het MKB en de houding van banken. Het lijkt er op dat Pelliano initieel door Rabobank in de problemen is gekomen, gebeurt dit vaker? Pelle en Damme willen het bredere maatschappelijke thema aan de kaak stellen en het minste dat we kunnen doen is ze hier in steunen. Het oordeel in deze zaak zal representatief zijn voor andere zaken en zal ook gevolgen hebben voor het ondernemingsklimaat in Nederland. Ons land is gebaat bij een gezonde bodem voor startups. Pak ze dus, die banken! 

Nuance I: de hierboven beschreven tijdslijn van de situatie is een samenvatting van de gebeurtenissen. Lees alles in deze Conclusie van Antwoord van advocaat P. J. Roos: cva.pdf

Nuance II: we hebben Rabobank Rotterdam gevraagd om een reactie. Die hebben we nog niet ontvangen. 

Nuance III: Extra geld voor een marketeer hadden de heeren zeker kunnen gebruiken. Bij gebrek aan deelnemers (?) moesten ze zichzelf maar laten winnen bij hun eigen Pelliano prijsvraag:

Wat niet geheel onopgemerkt bleef gezien de reacties...