God trollt Katy Perry en haar Advocaten [Greenberg Traurig]

Als rode lantaarndrager van deze week, zoemt uw vakantiekracht in op het Amsterdamse advocatenkantoor Greenberg Traurig. Niet gevestigd op de Zuidas, maar op het Leidseplein 29 vis-à-vis Grand Café de Heineken Hoek. Gezelligheid gegarandeerd. En dat blijkt.

Katy Perry
Greenberg Traurig is een groot internationaal prestigieus advocatenkantoor met HQ in Miami. Zij zijn onder andere de pleitbezorgers van Katy Perry. U hebt wellicht meegekregen dat mevrouw Perry de eer is toegevallen om op 1 februari jl. tijdens de Super Bowl een liedje te mogen zingen. Dit is heel belangrijk voor mevrouw Perry. En niet alleen voor haar, ook voor God. Zo belangrijk zelfs dat God persoonlijk voor het begin van het optreden tot Perry spreekt. Ze deelt dit subiet met de kosmos door een citaat uit psalm 118 vers 24 te tweeten. 

Left Shark
Bon. Wat God haar natuurlijk niet vertelt, want de CEO van N.V. Hiernamaals houdt van luim, is dat een van haar achtergrond dansers, laten we zeggen, nogal onvoorbereid is voor het optreden. Het gaat om Left Shark. Gehuld in een haaienpakje spartelt hij hopeloos uit de maat op het podium als een stervende vis op het droge. Gevolg: internet heldendom. En zoals het hoort probeert een entrepreneur hier geld aan te verdienen.

Kim Jung Un buttplug
Entree: Shapeways. Een 3D printsite die onder andere deze geestige Noord-Koreaanse Kim Jung Un buttplug maakt. Shapeways brengt Left Shark op de markt maar wordt direct geconfronteerd met een humorloze zogenaamde ‘Cease and Desist letter’ van Greenberg Traurig. Claim: inbreuk op de intellectuele eigendomsrechten van Perry, kap nah! Met succes. Geïntimideerd haalt de kleine website direct Left Shark uit het aanbod.

Das ist doch ja traurig für Traurig
En dan ineens verschijnt een wijze vanuit de Oostkust, professor Christopher Sprigman van de gezaghebbende NYU Law School. Als een juridische tempelreiniging maakt Sprigman een zweep van juridische argumenten en jaagt daarmee Greenberg Traurig uit het auteursrechtelijke Godshuis. Left Shark is helemaal geen beschermd artistiek werk, maar een gewoon gebruiksvoorwerp. Conclusie, zoals Sprigman het eloquent verwoordt, ‘I’ll end my letter with a very simple request: Just drop this thing. My client wants to get back to his business (and I’d wager pretty much everyone else) would be grateful if you’d just back off’. God heeft humor.