Bonus aan het front. €33 verdienen voor een dagje knokken in de Oekraïne?

Putin, Merkel, Hollande en Obama hopen misschien op een staakt het vuren aan het Oekraïense front, president Petro Poroshenko mobiliseert nog kalmpjes wat jong kanonnenvlees richting de grens. De grootste mobilisatie uit de Oekraïense geschiedenis is gaande; nog eens 50.000 reservisten worden aangeschreven om het leger te versterken naar 230.000 man. Meedoen? Kan nog wat opleveren. 

'De brug stond open en ik moest ook naar de tandarts. Echt.'
Het zit zo. Die mobilisatie van Poroshenko wil nog niet echt lukken. Presidentieel adviseur Yuriy Biryukov schreef gefrustreerd op zijn Facebook (inmiddels verwijderd) dat vooral mannen uit het westen van de Oekraïne hun roeping niet nakwamen. Meer dan 50%  van de genodigden uit bijvoorbeeld Sumy, Kharkov, Cherkassy, Ternopol, Zakarpatye en Ivano-Frankivsk komen niet opdagen. Oekraïnse dienstplichtigen zijn gedemotiveerd en vluchten soms zelfs naar Rusland. Filmpje: 

Nuance. Volgens defentie-pief David Arakhamiya is het niet meer dan een administratieve fout. Het Oekraïnse syteem zou namelijk ‘ongeveer punctueel’ zijn en er zijn dus veel mensen die helemaal geen brief krijgen. Arakhamiya: "The call-up system dates to Soviet times: Conscripts’ names are not even computerized. If someone’s paper is buried deep in a drawer, this person is guaranteed not to be drafted.”

Kort en goed: door een systeem dat van de huidige vijand is overgenomen lukt het nu niet om het Oekraïnse leger te mobiliseren. Aha. 

Money talks
Toch blijkt er wel degelijk een motivatie-probleem te zijn naast deze administratieve uitdaging. De Oekraïnse regering is namelijk geld aan het uitdelen aan heeren die hun plicht nakomen. Iedereen is natuurlijk extreem gemotiveerd, maar wat centen kunnen die administratieve barrière dan vast ehm, oplossen ofzo? Schimmig. Anyway, bonussen beperken zich niet meer tot bankiers. 

De beloningsstructuur van het Oekraïener leger is als volgt:

  • 1.000 Hrvynia (€33,58) voor iedere dag in oorlogsgebied. Troepen aan het front verdienen nu tussen de 2.500 en 7.000 Hryvnia per maand (€83,94 - €235,14, echt waar.)
  • 121.000 Hryvnia wordt betaald voor een vernietigd vliegtuig, tank of pantservoertuig (€4.062)
  • Drones vliegen rond om de heroïsche daden te kunnen bevestigen. 

Geinig is dat dit systeem in 1942 door Stalin is verzonnen om Russische soldaten te motiveren. Toen waren de consequenties van liegen nog wel wat serieuzer dan nu: directe executie. 

Waardeloze administratie en bonussen zijn niet de enige elementen in deze oorlog die een Russische oorsprong hebben. De wapens aan beide kanten van het front komen er ook vandaan. Toen de Sovjet Unie uit elkaar viel heeft de Oekraïense regering aardig wat wapenfaciliteiten gekregen. Arakhamiya: “We have enough to fight for another couple of years”. Jaren ja.