Woonde u maar in deze New Yorker zeepfabriek

In de wijk TriBeCa te New York heeft architect Andrew Franz zijn creativiteit los gelaten op een oude zeepfabriek. Het gaat hier om de Pearline Soap Factory waar men tot in de 19e eeuw in het schuim stond. Een deel van het complex is al omgetoverd tot luxe apartementen, maar dit staaltje moderne architectuur is toch wel het kroonstuk. Nu net op de markt

De *adem in* natuuuuuur *adem uit* 
Franz wilde de nadruk leggen op de natuur. Wij weten ook niet waarom (ga dan in Paramaribo wonen en niet in NY) maar het is wel goed gelukt. In het midden van de loft is een groot solarium waarmee het leven van buiten naar binnen komt. Prachtig: 

Geschiedenisles
De Pearline Soap Factory is ooit opgericht door James Pyle. Deze handelaar is op 16 augustus 1823 te Nova Scotia geboren en kwam in 1840 naar New York, vonden we. In 1862 dient Pyle het patent voor O.K. Soap in, kijk maar: 

O.K. Soap wordt een hit en James Pyle wordt rijk (hij had een chique optrekje in NY, drie slaven bediendes en vier kinderen). Pyle sterft helaas in 1900. De fabriek gaat door, inmiddels als Pearline en verhuist in 1907 van TriBeCa naar een nieuw pand aan de overkant van de Hudson. Pearline wordt uitgeindelijk gekocht door Procter & Gamble. De nieuwe fabriek: 

Zo’n verhaal gaat het goed doen op verjaardagen. Een prijs is helaas niet bekend, of het überhaupt nog wel te koop is ook niet. Foto’s zijn er nog wel: