Condooms in Nederland straks ook onbetaalbaar?

Weet u nog, trouwe lezer. Twee weken geleden schreven we over condooms in Venezuela die net zo duur zijn als een iPhone. Komt door de lage olieprijs, inflatie, hoge ratio import en daardoor uitgedroogde voorraden. Leest hier

Staat Nederland het zelfde drama te wachten? 

Nee. Maar dat leggen we straks uit. Het CBS publiceerde vandaag cijfers over de omzet van onze industrie. Is interessant, want de impact van olie blijkt significant. In 2014 daalde de omzet van de industrie licht met 0,5% (3e jaar op rij met afname). De omzet daalt vooral doordat de olie-gerelateerde branches producten tegen lagere prijzen verkochten. De binnenlandse omzet bereikte in het vierde kwartaal met een omzetdaling van ruim 7,5% het laagste punt sinds 2010, buitenlandse omzet bleef in 2014 wel op peil. Grafiek:

PANIEK
U denkt misschien: boeie. Ik zit op de Zuidas en dat is prima. Maar dit gaat u echt wel voelen. De omzet in aardolie / chemische industrieën (alles met olie als o.a. grondstof) zag in het Q4 de omzet gemiddeld 18% dalen (y-o-y). De aardolie- en chemische industrie zijn samen goed voor 1/3e van de Nederlandse industriële omzet. 

Gelukkig zijn er ook positieve effecten. Transport, we horen het u al fluisteren. Daar nam de omzet explosief toe met 11% in het Q4 (ook y-o-y) tot het hoogste niveau in de afgelopen tien jaar. Hoera! Zaken die we vooral meer gingen vervoeren zijn auto’s, schepen en hout. Grafiekje:

Geinig is dat onze industrieëele omzet al maandenlang in een neerwaardse trend zit, het consumentenvertrouwen heeft er maling aan. Sinds oktober 2012 is ons, uw, hun en iedereens’ vertrouwen stijgende: 

Condooms
Oja, over die condooms: die worden dus alleen onbetaalbaar als de lage olieprijs voor dermate dramatische economische condities zorgt dat de inflatie door het dak gaat. Dat gebeurde in Venezuela (65% infalatie!), import wordt dan duurder, de binnenlandse voorraad daalt dan extreem en door prijs = vraag wordt alles dan extreem duur. Onze condooms komen eigenlijk allemaal uit China, gelukkig gaat het met onze import / export nog hardstikke goed: