Creatieve boekhouder maakt Belastingdienst kapot

Oh jee, de PVDA maakt zich zorgen! Ed Groot, financieel woordvoerder voor de PVDA in de tweede kamer ging even los op BNR vanochtend. Er is een schrikbarende toename in het aantal belastingadviseurs "Wat we zien is dat de controlecapaciteit achterblijft bij de kennis die in de markt van belastingwetgeving - en hoe dat te ontgaan."

Aiiiii
De PVDA besloot eens wat cijfers op te vragen bij de KVK en wat blijkt: de afgelopen 5 jaar zijn er maar liefst een kwart meer belastingadviseurs bij gekomen. In totaal zijn er nu 5400 'bureautjes' zoals Groot ze noemt. En dat kan de Belastingdienst niet allemaal controleren. Niet dat belastingontwijking strafbaar is hoor, helemaal niet, maar straks zitten er weer niet al te bonafide lieden tussen en die kunnen wel eens de grens opzoeken richting fraude!

Op zich zouden wij denken dat een goede belastingadviseur een ondernemer vooral kan helpen in de wirwar van regelgeving en aftrekposten, dat kan ze een hoop onnodige belasting schelen. Dat is mooi toch? Maar Groot ziet dat toch echt anders: het ligt niet aan het systeem, maar aan het aantal adviseurs dat de dienst met de huidige capaciteit onmogelijk kan controleren!

Nieuw systeem wordt m ook niet
De zorgen van Groot worden enigszins gedimd door de nieuwe hervormingen die aanstaande zijn. Duurt even, volgens Groot, maar dan krijgt u ook wat. Ehm... nu ja, hopelijk. Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW, gooit wat roet in het eten van Groot. Volgens hem gaan die hervormingen alleen nog maar meer sores met zich meebrengen. "Het kabinet wil schuiven met lasten, terwijl een netto lastenverlichting nodig is." Dat gaat 'm niet worden omdat vooral de VVD en *woops* de PVDA ideologisch te ver uit elkaar liggen.

Vooruit, leuker kan de Belastingdienst het wellicht niet maken, maar een beetje gniffelen moesten we wel om de opmerkelijke paniek van Groot. Hier kunt u nog even rustig het interview luisteren. Opdat het een prachtige maandag mag worden.