Gaat u met Hennis mee wapens verkopen in Abu Dhabi?

Van 22 tot 26 januari staat onze Minsiter van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, op de IDEX. De International Defence Exhibition & Conference, dat is. Immers; ‘we’ hebben een florerende defensie-industrie en dat moet de wereld weten. Eerst even over de fuif, daarna over de Op. Hef. (want wapens). 

Over de wapen-industrie. De UAE is de vier-na grootste importeur van wapens in the world. India, China en Pakistan staan op de eerste, tweede en derde plaats. Het eerste Westerse land dat we vinden is de VS, op plaats zes. Vroeger was dit rijtje natuurlijk heel anders, maar verschillende redenen - volgende alinea - zijn de kaarten in de wereld van de wapen-import anders geschud dan vroegâh. 

Na een epische piek in 2009 en een dipje rond 2011 is onze wapen-export weer aan een opleving bezig. De dip kwam door i) defensiebezuinigingen in Europa ii) concurrentie uit exportlanden als China, Israël en Zuid Korea en iii) de Arabische lente, die van oudsher belangrijke exportkanalen deed bevriezen. Onze export en de belangrijkste exportpartners: 

In 2010 waren er in Nederland 450 defensie(gerelateerde) bedrijven met €3,1 miljard omzet en 14.000 werknemers in dienst. Van alle exportvergunningen zijn er 18 met een waarde boven de €10 miljoen. Het gros van de vergunningen gaan om onderdelen voor de luchtvaart, Fokker is #1 op dat gebied en heeft een exportdeal van €100 miljoen voor JSF-onderdelen, daarnaast is er de Patriot en Fokker verzorgt de bekabeling van de Airbus A400M en de Neptunus / Poseidon. DAMEN (drijvend speelgoed), Thales (radarsystemen) en TNO zijn ook grote exporteurs. Nederland is middels verschillende deals ook goed in training, kleding en software. 

In 2011 waren dit onze grootste exportvergunningen: 

In Kamervragen (want het gaat over wapens dus OPHEF!!1!) lezen we dat Hennis per jaar kan kiezen uit drie wapenbeurzen. De IDEX is nu o.a. uitgekozen als schoolreis omdat de UAE een coalitiepartner is in de strijd tegen ISIS. Geinig is dat de kamervragen gaan over basale dingen als 'waarom gaat u?' maar ook over ingewikkeldere kwesties. Hoe garandeert u dat onze export niet wordt misbruikt door de koper? Daar valt natuurlijk geen etisch correct antwoord op te geven (we hebben het hier over wapens, hallo) en dat lukt de Minister dus ook niet. Europese regelgeving is de meeste duiding die we krijgen. De kamervragen: 

Beantwoording Kamervragen Over de Economische Missie Naar Abu Dhabi

Benieuwd naar wie er allemaal met Hennis mee gaan? Scroll even door ons Missieboekje. Ongemakkelijke Nederlandse kneuterigheid: 

Missieboekje Netherlands Economic Mission to United Arab Emirates