Cash mee op de volgende chinese beursklapper

De PSBC (Postal Savings Bank of China) is druk in de weer met een IPO. Op de lijst van investeerders staat onder andere een partner van Alibaba en de IPO staat gepland voor begin 2016. Het wachten is echter op de goedkeurig van de Raad van State.

Kassaaaaa
Momenteel heeft de bank $800 miljard aan spaargelden in kas. Een IPO zou tussen de 10 en 25 miljard dollar op kunnen leveren, dat zou dus kunnen matchen met het record van Alibaba vorig jaar. Let wel, de koers van Alibaba daalde ook na één dag, daar schreven we al eens over.

Shadow banks
De PSBC heeft last van concurrentie van shadow banks, die met minder strenge regelgeving hogere rentes kunnen geven op bijvoorbeeld spaartegoeden. Door een IPO zou hier op ingespeeld kunnen worden.

Bron: WSJ

Zie plaatje: de shadow banking praktijken in het land der chinezen neemt echter wel af. De overheid besloot in december in te grijpen omdat de schulden in het land toenamen en er te veel lisicovolle investeringen werden gedaan.  

Gewoon sparen is voor mietjes
Returns lagen tussen de 4 en 10%, daardoor kozen veel mensen voor deze optie in plaats van veilig sparen. Helaasch steekt de overheid dus een stokje voor deze praktijken en moet u  toch maar weer terug naar het gewoon sparen. Of uitgeven, eigenlijk leuker.