Keldercam: zorgen, zorgen, zorgen... blijft de Zwitser Porsche rijden?

Lezers van onze deftige avondbode hebben het er maar druk mee: zorgen, zorgen, zorgen over Zwitserland. Uhm, Zwitserland? Was dat niet het rijkste land van de wereld, waar maar liefst 330.000 families zich miljonair mogen noemen? Jaja, dat zal wel. Maar die stoute Helvetiërs plaatsen zich altijd buiten de groep. En dat wekt woede. Zo doen ze niet mee aan dat geweldige politieke succesproject, de Euro, maar incorporeren wel zoveel mogelijk wetten die de Europese Unie in haar wijsheid over de burgers en bedrijven uitstort. Ofwel: wel profiteren, niet betalen. En ja, de Zwitsers heten als het even kan zwart-spaarders, dictators en andere criminelen met koffertjes herzlich wilkommen aan het loket van hun discreet wegkijkende bankiers. B. Obama moppert daarover, dus op dat bankgeheim kun je als fraudeur wat minder bouwen, maar nog steeds beheert het Zwitserse bankwezen met zo'n drie triljard euro een op elke zes gespaarde munten in de wereld. En och, als die Amerikaanse en Duitse belastingdiensten echt lastig doen, kun je altijd nog een filiaal opzetten in Singapore, die andere aanstormende vrijhaven voor financieel vrije geesten. Politiek blijven de Zwitsers natuurijk gewoon neutraal, waar anderen hun zonen de oorlog insturen. Zodat de vredesonderhandelingen zich altijd weer voortslepen aan het Meer van Genève. Slim calculators, die Schweizer! 

Kortom, wij haten de Zwitsers. 

Verzeihung, maar daar denken wij bij 925 iets genuanceerder over. D'accord, de plotselinge revaluatie van de Zwitserse frank tegenover de Euro schokte op 15 januari velen, niet in de laatste plaats de meest vooraanstaande Helvetiër, R. Federer. Toegegeven, de koersdaling van de Euro tot wel 41% zal sommige exporteurs pijn doen. Zeker als je vette kaasfondue en middelmatige melkchocolade probeert te slijten. En ook 3-sterren 'Hotel Garni's' à driehonderd euro per nacht hebben iets uit te leggen aan de klant die over de grens 6-sterren slaapt voor hetzelfde geld. Maar voor het overige: een sterke munt is nog steeds een beloning voor goed beleid. En als het op zorgeloos geld verdienen aankomt zijn (en blijven) de Zwitsers ongeslagen Weltmeister.

Heidi in een Porsche
Wat feiten, voor de verandering. Zwitserland is na de geldgoochelaars te Luxemburg en de oliestaten Noorwegen en Qatar het rijkste land van de wereld. En dat blijft nog wel even zo. Het nationaal product per hoofd lag in 2014 op $84.344; sinds de opwaardering van de CHF is dat relatief alleen maar meer geworden. Ter vergelijking: Nederland stokt op een tiende plaats met $52.249 per inwoner. Het land is - vanwege de horloge-industrie - de grootste im- en exporteur van goud. Een vierwielaangedreven Porsche 911 kost er in euro's ruim vijf mille minder dan in Nederland. Ofwel: waar de laagst betaalde Nederlander in theorie 97 maanden/8 jaar zouden moeten werken om met zijn bruto €1501,80 (voor het rekengemak vergeten we het veel gunstiger Zwitserse tarief voor de inkomstenbelasting) een Porsche bij elkaar te schrapen, schommelt het officieuze minimum in de wintersportplaatsen rond de vierenhalfduizend frank per maand. Minder dan drie jaar serveren en Heidi rijdt weg in een Carrera 4s.   

Big Mac, big bullshit? 
Ander sommetje. In 1986 startte het weekblad The Economist met de zogeheten Big Mac Index. Uitgaande van de prijs van een Big Mac in thuisland Amerika, laat deze index de prijsverschillen per land zien. Dat getal pakt voor de Zwitserse fastfoodie eetlustbedervend uit. Wie de afrekening in een Walliser McDonalds bekijkt, vermoedt dat-ie de laatste tien minuten een staplaats had in een Michelin-sterrentent. Waar U bij de McDrive €3,45 afrekent voor zo'n broodje sponzig dierenleed, betaalt de Zwitser 6 frank 50; driekwart meer, bon appetit!   

'Shaken not stirred', kopte The Economist over de schokgolf die opwaardering van de CHF teweeg zal brengen. Anderzijds: volgens de Big Mac Index kunt u beter naar de Oekraïne voor een snelle hap. Lees: duur is niet altijd slecht nieuws. En nog steeds: Heidi verdient die Big Mac in een kwartiertje, waar onze minimumloner anderhalf uur staat af te wassen voor zijn genetisch gemanipuleerde versnapering. 

Ofwel, onze 925-verslaggever te velde moet het nog zien, die val van de Zwitsers en het opgeven van hun splendid isolation binnen Europa. Zie zijn handgemaakte beelden op de iPhone, vanaf de flanken van de Matterhorn in een ski-hansopje met Hoe heurt het eigenlijk?-programmawapen. Grüezi mintenand!