NL’se hedgefundhunks heerschen op Wall Street. W. Middelkoop spuit champagne

Stel u heeft nog een Gooisch buitenhuis aan Euro’s op uw Zwitserse bankrekening staan. De rente is u te laag (terecht) en omdat u rationeel na kunt denken waagt u geen gok op de beurs. Hedgefunds zijn dan een acceptabel alternatief. Opmerkelijk: Nederlandse sprinkhanen, uitbuiters, graaiers, hedgefunds zijn uitblinkers. Ze hadden de beste januari van de wereld. 

Blablabla cijfers
De Hollandse Hedgefund Index had in januari een rendement van 3,72%. 21 van de 26 fondsen sloten de maand met een positief rendement af (gemiddeld 4.77%), 5 met een negatief rendement (-2,72% gemiddeld). Dat is aanzienlijk beter dan bijvoorbeeld de hedgefundindex van Deutsche Bank (+0,06%) en Lyxor (+0,70%), beiden wereldwijd. 

Het best presterende fonds van de Hollandse Hedgefund Index is het Commodity Discovery Fund. Roergangers Edwin Bergshoeff (fondsbeheerder), Louk de Wilde (sinds kort raad van advies) en Willem the-big-reset Middelkoop (fondsbeheerder). Meaui. Nummertje twee is het Plethora Precious Metals Fund. Peter Vermeulen draait er aan de knoppen. Geinig is dat beiden van deze fondsen beiden in dezelfde richting denken; zaken die uit de grond komen. (Edel)metalen, dat is. 

Lone wolf
Het Plethora Precious Metals Fund is er eentje om in de gaten te houden. Dit fonds werd gerund door één beeldschermspecialist vanuit zijn Utrechtse zolderkamer. Foto uit het FD: 

Bron: FD
Bron: FD

Plethora zit alleen in bedrijven die letterlijk goud in handen hebben. De Tintina-goudstrook is de jackpot; een goudrijk gebied van de Yukon tot Alaska. Toen vorig jaar de goudprijs vorig jaar 28% kelderde was het fonds vanzelfsprekend ook 60% van haar waarde kwijt, nu is dat gelukkig allemaal weer opgebouwd. Wall Street mag jaloers zijn. 

Inmiddels is Vermeulen adviseur en is Douwe Hees aangemonsterd als fondsbeheerder. Ook de Australische Geoloog Adrian Flemming is bij het team betrokken. Groei is goed, hulde!