Rechter snapt internet niet en sloopt FUNDA ?!

Ook al ligt de zaak onder de rechter, hoog tijd om Funda en de rest van internet een stevig hart onder de riem te steken. We gaan gegarandeerd naar de galemiezen als wij van internet nu niet pal achter elkaar gaan staan. Gisteren wees de rechter het tussenvonnis in de bodemprocedure van brancheorganisatie VBO Makelaar tegen Funda B.V. en Funda Real Estate B.V. De conclusie van de rechter, vrij vertaald: geen idee waar dit over gaat (want internet) dus laten we vooral doorgaan met deze zaak en nog een flinke zwik deskundigen horen. Ja verdeurie, werd het toch nog gezellig!

Wat loos?
Funda, uw favoriete tijdsverdrijf op internet na porno Facebook wordt beticht van machtsmisbruik. Ja dat mag natuurlijk niet, ook niet als commerciële organisatie. Maar de aanklacht is (ons inziens dan) reuze dubieus, want ingediend door VBO makelaars, de grootste concurrent van de NVM die op hun beurt weer mede-oprichter en groot aandeelhouder zijn van Funda. VBO makelaars zijn al jaren woestboos over het feit dat Funda het zo fantastisch doet. Ie-der-een die graag wil gluren bij de buren gaat naar Funda en niet spontaan naar een andere site. En Funda (dit is waar VBO pas echt link over is) is ook nog zo onvriendelijk dat ze het aanbod van hun eigen NVM-makelaars tonen, voordat de huizen van andere (VBO-) makelaars in zicht komen op de site. Machtsmisbruik roept VBO en spant aldus een procedure aan tegen Funda / NVM. Tût, tût, tût, tût, tût,....

Oh wacht!
De zaak tussen Funda (succesvol op internet) en VBO (u ziet dat logo wel eens langskomen in het plaatselijke sufferdje) sleept al jaren. Iedereen die er wat over kan zeggen heeft er ondertussen wel een plasje over gedaan. Want is het nu echt zo erg dat Funda zo groot is en eigen makelaars voortrekt? Het is hun eigen commerciële platform, ze zouden gek zijn als ze dat niet deden, zouden wij dan denken... Eindbaas VBO Hans van der Ploeg huilt echter op NRCQ:

"Dat ze het monopolie hebben, wil niet zeggen dat ze ons zo mogen behandelen”
“Het is ook slecht voor de vrije markt en dus voor de consument.”

Al sinds Funda een succes is, probeert VBO ze van 'machtsmisbruik' en 'monopolie-positie' te betichten. De oogst is tot nu toe- na tussenkomst van de NMa/ACM- deze prachtige disclaimer onder uw Funda zoekopdracht:
.....

Onderaan

.....

Het is nogal lichtgrijs

Nu bent u te ver, hier net boven dus
Nu bent u te ver, hier net boven dus

Hart onder de riem
De uitspraak van gisteren betekent enkel weer een lange slepende episode in deze soap over het jaloerse mutsje VBO en alfa preditor NVM. Deskundologen met een uurtarief dat hoger is dan het bruto jaarinkomen van de gemiddelde redacteur zullen zich over de kwestie buigen. Prachtig, maar *steekt vinger op* wat is er mis mee om een succesvol platform op te richten en daarmee de concurrent ver achter u te laten? En *steekt andere arm ook in de lucht* waarom gaat VBO niet lekker hullie eigen succesvolle platform oprichten. Er is nog plek zat op internet.

ZO. Meer achtergrond en mimimimi kunt u onder andere hier lezen. Of niet, u kunt ook gezellig hier blijven.