925 belde Lakeman: schoorsteen moet roken dus KPMG wordt gesloopt

Weet u nog? 

Ja, dat is al veel te lang geleden. Pieter Lakeman heeft zeker een paar jaar geen polisboer afgepist en daarom moet met een overdreven dosis terreur nu KPMG er aan geloven. De accountant van ABN AMRO is nu op de radar van 's lands meest succesvolle bankenbasher gekomen. Och hemeltjelief. Lakeman stuurde ook deze dreigbrief


De eis
Lakeman heeft ABN AMRO al gedagvaard wegens de in zijn ogen ondeugdelijke renteswaps. Nu heeft KPMG een jaarverslag goedgekeurd waarin onvoldoende duidelijk is welke financiële risico’s de bank loopt door de verkoop van de duivelse loepzuivere producten. Lakeman vindt dat ABN AMRO €3,65 miljard in een oorlogskas moet stoppen voor het geval dat de Man met de Hamer geld komt halen bij de bank. 

Daar zegt u wat
Pieter Lakeman
De winst
Is wel een gevalletje schaak-mat. Want slimme publiciteit. Maar stel nou dat ABN AMRO wel €3,65 miljard had gereserveerd, dan is het toch per direct duidelijk dat ABN toegeeft dat men schuldig is? Per definitie zou het bedrag dan nooit in een jaarverslag verschijnen. Dit idee spiegelden we per telefoon bij de heer Lakeman en het antwoord luidde: "Daar zegt u wat." Aha. 

Ook opmerkelijk, in voorgaande zaken oordeelden rechters al dat banken een zorgplicht hebben en daarom voor 60% verantwoordelijk zijn voor de kloof tussen swap en lening (stukje uitleg: in dit geval is een lening met variabele rente in combinatie met een renteswap om de variabele rente te compenseren aangesmeerd, in plaats van een lening met vaste rente. Zoals vaker bij renteswaps blijkt nu dat de lener te veel rente heeft betaald, mede omdat ABN AMRO de rente kon verhogen). 

Waarom Lakeman 100% van de schade vergoed wil krijgen in plaats van de gebruikelijke 60% is ons een raadsel. 

IPO
Lakeman kan KPMG hier vandaag makkelijk op pakken omdat Caroline Princen van haar stoel sopt bij de gedachte van een beurskoers. De aanstaande IPO is op basis van het door KPMG goedgekeurde jaarverslag. Beleggers mogen niet gedupeerd dom gehouden worden dus KPMG moet nog maar eens goed nadenken over die handtekening van Teamlid Banking Dick Korf. 

Waar Lakeman waarschijnlijk hoopte dat ABN AMRO en KPMG zo enorm bang werden van de brief dat ze vanzelf een paar ton zouden overmaken blijkt het resultaat minder bevredigend. ABN AMRO is namelijk nog helemaal niet klaar met het opstellen van de FY2014 jaarrekening, dus ‘Daarmee is de brief van Swapschade (de stichting van Lakeman, red) hieromtrent voorbarig’, aldus de pakkenrakkers aan het Mahlerplein. KPMG slingerde een statement over transparantie in controlewerkzaamheden de wereld in die de moeite van het delen niet waard is. 

Rokende schoorsteen
Lakeman heeft in deze zaak een dubbele pet op, vinden wij. Wordt redelijk snel duidelijk als u zijn website bezoekt. Hoe meer boze ondernemers, hoe meer Lakeman verdient. Wij vroegen hem hoe dat zit. Het antwoord luidde: "Kijk, in deze wereld verdient iedereen iets aan elkaar. Consultants aan klanten, banken aan ondernemers en zelfs in de zorg wordt verdiend. De schoorsteen moet ook roken. Iedereen verdient toch ergens geld mee?" Duidelijk. Houdt er al iemand een stoel bij DWDD vrij? 

De website van Pieter Lakeman windt er geen doekjes om
De website van Pieter Lakeman windt er geen doekjes om