Directeur FC Barcelona wast geld wit van maffiabaas Semion Mogilevich via Banco de Madrid

Dat zeggen wij niet, dat zegt Jennifer Calvery, directeur van de anti-witwasorganisatie FinCEN. Die valt onder het Amerikaanse Ministerie van Financiën en heeft sinds een paar maanden het Spaanse bankwezen in het vizier. Vandaag sloot de Banco de Madrid haar deuren, volgens Nu.nl na een 'bankrun'. Als we iets verder doorzoeken stuiten we echter op een directeur van FC Barcelona, de machtigste clan van Catalonië en de gevaarlijkste crimineel van het moment (volgens de FBI). Lekker, zo'n Europese bankenunie!

Boss of bosses

Op 6 maart van dit jaar stuurt Calvery een briefje naar de Spaanse regering. Kunt u Joan Miquel Pau Prats even achter de tralies zetten wegens het witwassen van gelden van Chinese en Russische gangs en Venezolaanse corrupte ambtenaren? Dat doet hij via een bankkantoor in Madrid en dat vinden we niet zo leuk. Prats is de CEO van een bankje uit Andorra met een dochter in Madrid, Banco de Madrid (BDM) die vandaag op last van de Spaanse centrale bank haar deuren sloot. 

Het is typisch zo'n berichtje dat erger en groter wordt, naarmate je er langer naar kijkt. Neem de balans en toelichting van de Banca Privada Andorra (BPA), de moeder van BDM.

Daar vallen twee dingetjes op. Als we het in beheer gegeven vermogen (Assets Under Management, AUM) en het gestorte kasgeld optellen komen op €7,5 miljard uit. Nu heeft Andorra 76.000 inwoners (officieel). Dat zou betekenen dat elke Andorrees, man vrouw en kind, enkel en alleen al wegens de bij deze bank gestorte gelden miljonair zou zijn. En dat bedrag neemt per jaar ook nog eens met 30% toe. Niks geen crisis in de Pyreneën. Of zou er meer aan de hand zijn? Calvery denkt van wel.

Dat is een logischer verklaring, het is een witwaskanaal. Maar wie is de genoemde Simeon Mogilevich? Na een leven vol criminaliteit is deze 'boss of bosses' de hoogst genoteerde Russische maffiabaas in de FBI Most Wanted-lijst. 'Armed and extremely dangerous', mocht u hem tegenkomen, gaat u er niet zelf op af maar selecteert u een bonnenschrijver naar keuze en stelt u zich verdekt op. Mogilevich is ooit door Oekraïne aangehouden, maar de van corruptie beschuldigde regering, die een zeer goede relatie onderhoudt met liberalen Guy Verhofstadt en Hans van Baalen liet hem om onbegrijpelijke redenen lopen. Leuke vrienden hebben we in Kiev. 

FC Barcelona
Prats is op papier de CEO van het bergenbankje, de broers Noguer bezitten de club. Hun vader richtte de offshore bank (in de bergen) een halve eeuw geleden op en droeg het eigendom begin deze eeuw over aan zijn zonen. 

De man links, Ramon Noguer, is naast commissaris en directeur bij deze witwasbank ook nog eens directeur van voetbalclub FC Barcelona. 

Overigens gaat het niet zo lekker met FC Barcelona. De club heeft een financieel gat van enkele tientallen miljoenen. De hoofdsponsor is de emir van Qatar, Thamim bin Hamad al-Thani. Deze man, die onlangs overigens ons eigen Amstel Hotel opkocht, is de grootste buitenlandse sponsor van ISIS. Barça wil zich daar niet mee inlaten maar kan de oliedollars van de emir ook weer niet missen. 

Verder is BPA de huisbank van de familie Pujol. De pater familias van dit gefortuneerde Spaanse geslacht, Jordi Puyol, was tot twee jaar geleden de gouverneur van Catalonië. Diens zoon Olueguer Puyol Ferrusola is de leider van de Catalaanse afscheidingsbeweging. Beiden worden verdacht van het geven van smeerpenningen en het ontduiken van belasting via - precies - Andorra. Het is een corruptieschandaal dat Spanje al twee jaar in zijn greep houdt. Pas sinds de Amerikanen zich er tegenaan bemoeien komt er schot in de zaak, bankenunie en meer Europees toezicht of niet.