Jeej, nog een landje met een bankencrisis: Andorra

Andorra -dat bergstaatje tussen Frankrijk en Spanje- staat op omvallen. Belastingontduikers uit beide landen hebben het lokale bankwezen opgeblazen, dus nu moeten de pinautomaten op slot. Buitenlanders die de flappentap opzoeken worden met onderstaande mededeling geconfronteerd. 

Veertien flessen wijn
Vorige week stuurde de regering van de VS een verzoekje naar Spanje: of u de directie van Banco de Madrid (BDM) even achter de tralies wilt zetten, wegens het witwassen van crimineel Russisch en Chinees geld. BDM is een dochteronderneming van de Banca Privada d'Andorra (BPA), in handen van een directeur van FC Barcelona

Nu de Franse en Spaanse regeringen met 'rijkentax' hun sociale programma's financieren, lopen deze landen leeg. Acteur Gérard Depardieu bijvoorbeeld drinkt zijn veertien flessen wijn niet langer in zijn geboorteland Frankrijk: hij nam de wijk naar Rusland. De elite van Catalaanse politiek en zakenleven (waaronder prominenten van FC Barcelona) kiest daarentegen voor de fiscaalvriendelijke route die BDM en BPA biedt (of bood).

Die banken boden ook onderdak aan maffiageld. Hangende het onderzoek daarnaar zijn de banken in zijn geheel onder curatele gesteld. De vermogende belastingvluchtelingen kunnen nu dus ook niet meer bij hun zuurverdiende centjes: slechts €2.500 per week mag er opgenomen worden. BPA zegt zelf minder dan 500 klanten te hebben die meer dan €100.000 spaargeld bij de bank hebben gestald, tegenover meer dan 14.000 klanten die minder dan €100.000 bezitten. Dat complete bedrag valt nu onder het Europese depositiegarantiestelsel.

Het was een kwestie van tijd voordat de bergrepubliek zou vallen. De spaartegoeden van het land zijn zes keer zo groot als de jaarlijkse economische output, het toevertrouwde geld bij vermogensbeheerders is zeventien keer groot. Dat zijn vast allemaal inwoners van Andorra die een appeltje voor de dorst hebben bewaard. Maar als Andorra minder inwoners heeft dan de Bijlmer uitkeringstrekkers, waar zijn al deze enorme bankkantoren dan voor nodig?