Londen: Braindrain door abjecte huurprijzen

U weet hoe het voelt. Elke maand zo rond de 24/25e komt ie weer. De man met de huurhamer. Iedere maand kiepert u minimaal € 900 in een bodemloze put genaamd huisjesmelker. Dat allemaal om uw gehorige etage/loft/pied-a-terre in de Pijp, Oud-West of andere bakfietsbuurt te kunnen bewonen. In Mokum zijn de huurprijzen inmiddels tot recordhoogte gestegen. Allemaal klein zeer vergeleken bij de zielige inwoners van Londen, die zich in The City een slag in de rondte werken om een bezemkast te kunnen betalen. Gevolg: de minder vermogende hoogopgeleide heeft er tabak van en verlaat The Big Smoke.

Doei zitkamer
De gemiddelde huurprijs voor Greater London was in november 2014 £ 1.408 per maand, 11% meer dan precies een jaar eerder. Dat is dubbel zo hoog als het landelijke gemiddelde van het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast steeg de totale waarde van het Britse vastgoed tussen 2010 en 2013 van £ 4.2 triljoen naar £ 4.5 triljoen.

Binnen Greater London bestaan daarnaast enorme verschillen in huurprijzen. Dé place to be voor de kantoorknuppel is Zone One. Wil je in sommige buurten van dit stadsdeel een huis kunnen huren, laat staan kopen, moet je dertien keer een modaal inkomen verdienen. Om het nog enigszins betaalbaar te houden transformeren veel Britten hun zitkamer daarom in een slaapkamer. Good bye bankhangen! Dat wordt niet alleen ontbijt, maar ook lunch en avondeten op bed.

Ruime broomcupboard met hoogslaper boven doucheruimte. Slechts EUR 720 per maand.
Ruime broomcupboard met hoogslaper boven doucheruimte. Slechts EUR 720 per maand.
Reverse Brain Drain (is geen skatemove)
Het probleem van deze stijging van de huurprijzen is dat de lonen niet mee zijn gestegen. Hierdoor is Londen niet in staat starters aan te trekken, ondanks de hoeveelheid banen die hoogopgeleiden normaal gesproken naar Londen trekt. 
Paradoxaal genoeg is het voor Londenaars zeer moeilijk in de eigen stad te blijven wonen, ondanks dat ze naar de stad komen voor het werk.

70% van de werknemers tussen 25 en 39 gaf  in een overheidsonderzoek aan dat de hoogte van huur of  hypotheek het moeilijk maakt in Londen te wonen én te werken. De helft van de ondervraagden overweegt tengevolge hiervan zelfs een vertrek uit de stad naar suburbia of elders. Er ligt dus een omgekeerde brain drain op de loer. Da’s nou jammer, want wij vonden het juist zo’n sympathieke stad. Op het eten na, én het weer én de vrouwen én de onbetaalbare lauwe bieren gespeend van ordentelijke schuimkraag.