China verhoogt goudberg en wordt El Dorado

Gaat China binnenkort de grootte van haar goudbergen bekendmaken?

China’s officiële goudreserves zijn klein vergeleken bij de grootte van zijn economie en reserves aan buitenlandse valuta (waaronder veel $$$). Deze scheefgroei is lastig aan te pakken voor de Chinezen. Als men immers dollars gaat inruilen voor goudstaven, komt de goudmarkt in beweging, door de goudmarkt gaat de dollar weer schuiven en is de markt voor iedereen verpest. Hoe kan China voorkomen dat het in de eigen vingers snijdt?  

Ssssst!
China moet dus in het geheim goud inkopen. Het laatste bericht over zijn goudstapel kwam in april 2009, toen ze bekendmaakten 1,054 ton te hebben liggen. Men vermoedt dat de Chinezen in het geheim gewoon door zijn gegaan met kopen en dat ze ten minste het dubbele bezitten van wat ze nu claimen.

Vorige week werd bekend dat China haar munt de renminbi (heeft u nog nooit van gehoord hè) deel gaat laten uitmaken van de Special Drawing Rights (SDR) van het IMF.  Vanaf dat moment bestaat er mogelijkheid tot het wisselen van geld tegen een onafhankelijke koers, zonder teveel afhankelijk te zijn van de dollar. Hierdoor wordt naar alle waarschijnlijk de goudberg van China bekend, aangezien men dan niet enkel afhankelijk is van de dollarkoersen.

Song Xin. Baas van de Chinese goudvoorraad
Song Xin. Baas van de Chinese goudvoorraad
Volgens Song Xin, Partijsecretaris en President van de Chinese Goudbult is de eerste stap die China moet nemen het bereiken van een goudgrens van 4,000 ton. Hiermee streven de Chinezen in één stap Duitsland voorbij en worden direct de op een na grootste goudhouder. Nederland bezit een bescheiden negende plaats op de wereldranglijst met 653,9 ton. De waarde van deze glimmende glorie? €​17 miljard. Na de recente verhuizing ligt ongeveer een derde van het goud in de bureaula van Klaas Knot op het Frederiksplein.

Waarom goud?
Laatste vraag: Waarom hebben de grote wereldeconomiën eigenlijk zoveel goud? Zéér kort door de bocht: Goud wordt gezien als veilige financiële buffer tegen een instabiele overheid (met een hoge staatsschuld, waaronder Nederland). Zodra de schulden van de grootste economiën stijgen, zoals nu het geval is, loopt de goudprijs ook omhoog. Het kopen van goud is dan een goede investering en een manier om buffers op te bouwen. Kijk. Zo gaan ‘s werelds topeconomiën toch een beetje op El Dorado lijken!