Nijdige acteur sloopt Rabobank [VIDEO]

Het blijft even wennen hoor, dat een clubje acteurs nu ineens de rol van de AFM heeft overgenomen waar het gaat om controle op banken. Inhoudelijk laten we er ons maar niet al te veel over uit, maar zo'n acteur is natuurlijk wel een stuk amusanter dan de gemiddelde cijferknuffelaar. Zo publiceerde George van Hout (Kanis van Gunnink) gisteren een video met een flinke rant tegen de Rabobank, afdeling bijzonder beheer. Die deugen niet en de rechter zit er volledig naast door het schandaal-boek "De Verpanding" uit de handel te halen. Oiiiiiiiiii!

[Wel even verder lezen na de video, er staat u aan het einde nog een extra-gratis cadeau te wachten]

 

Mijn eerste burgerlijke ongehoorzaamheids-actie. Zelf geschoten.

Posted by George van Houts on zondag 12 april 2015

Ja maar, censuur!!
Van Hout geeft in zijn videoboodschap aan het boek een sterk staaltje onderzoeksjounalistiek is,  dat blijkt dat juridisch niet helemaal overeind te blijven. Hoewel het de bedoeling was om het boek neer te zetten als de bijbel De Prooi, oordeelde de rechter dat het hier toch meer om naming & shaming gaat. Drie punten die wellicht meetellen in dit oordeel:

  • Het boek werd geschreven in opdracht van de stichting Restschuld Eerlijk Delen (stichting RED). Een helemaal neutraal onderzoeksjournalistiek uitgangspunt is hiermee nogal *kuch* lastig verdedigbaar.
  • De voornaamste verdediging om wel de namen te noemen (aldus de advocaat van de verdediging) was dat "de bankiers toch hun bankeed hebben afgelegd, en dat men er evenwel vanuit kan gaan dat zij zelf vinden dat ze bij de beschreven casussen correct gehandeld hebben en dat DUS hun namen genoemd mogen worden.
  • Er is geen wederhoor gepleegd bij de Rabobank. Kon ook niet, want Rabobank gaat nooit in op invididuele zaken.

Pffffft, die afdelingen Bijzonder Beheer, zeker die van de Rabobank liggen nogal ehm... onder vuur (ophef 1, ophef 2). Is dit een hetze of gewoon een simpel gevalletje waar-rook-is-is-vuur?

I am not embarrassed to be a banker. I am not embarrassed to be in business.
Jamie Dimon - JPMorgan Chase
Hamvraag
Tot slot rest u en ons slechts een ding; het epistel van Paulien Derwort lezen. Of dat officieel ook weer mogelijk is moeten we nog even afwachten. Uitgeverij Sportliteratuur (!) neemt in overweging om het van onwenselijke namen gekuisde boek alsnog uit te brengen. Wij vermoeden dat dat nog even voor de show was, want met een dergelijke hoeveelheid publiciteit (gôh) zouden ze wel eens een bestseller in handen kunnen hebben.

Maar gelukkig is er dan ook nog altijd ons gulle internet. Geen zin om te betalen, maar wel weten wat er in het verbannen boek staat? Hier de digitale versie, met daarbij de waarschuwing dat wij als we u waren, het niet zouden downloaden want ENORM ILLEGAAL. Ja stelt u zich eens voor: plezier op internet....