Waarom heeft de Stichting Doen eigenlijk FC Twente onherroepelijk de afgrond in geduwd?

FC Twente is hopeloos kapot. Niet meer te redden. Totaal failliet, en dat met een lening bij elke Enschedeeër van € 100. Maar wat is de reden van de nakende ondergang van de club? Het is klimaatverandering. No joke. Directeur Patrick Bunnik van hoofdsponsor XXImo, een milieuvriendelijk bedrijf, heeft een flink gat in de hand. Achteraf had hij nooit suikeroom van de Tukkers mogen worden. Nu speelt hij de FC de Zwarte Piet toe: omdat Twente zich niet aan de afspraken houdt blijft de verplichte betaling van het sponsorgeld achterwege. Dixit Bunnik. De waarheid is dat Bunnik zelf op zwart zaad zit. 

Champagnekurken
Het begint allemaal in 2013, als bij XXImo de champagnekurken tegen het systeemplafond van het licht sombere bedrijfspand aan een industrieterrein vlak buiten Den Bosch knallen. XXImo heeft een prijs gewonnen. Maar wat is XXImo eigenlijk?

In het midden van de herfst van 1967 wordt Patrick Adriaan Cornelis Bunnik in Den Haag geboren. Na de Havo studeert hij niet door, hij is meer een type dat doet. In Amsterdam zouden we zeggen: een salesboy. Op 25-jarige leeftijd heeft hij al een hoge commerciële functie bij Dixons. Als regiomanager heeft hij honderden werknemers onder zich. Dan wordt hij gevraagd om het verkoopteam van PrimeLine Services op te zetten, een kredietverlener. 

In het midden van het vorige decennium begint Bunnik zich te interesseren in betaalkaarten. In 2007 is hij al CEO van zijn eigen bedrijf, Repay. Dat wordt omgevormd tot het huidige XXImo. Ook Ruud Koornstra van het noodlijdende Tendris is geïnteresseerd en heeft een meerderheidsbelang in XXImo. Dit bedrijf heeft een manier ontwikkeld waarmee zakelijke klanten met een enkele kaart al hun uitgaven kunnen doen. Dus van taxi naar het vliegveld tot nachtelijk bezoek in het hotel ter bestemmingsplaats, alles is met een enkele kaart af te rekenen. 

Daarmee is het ook snel inzichtelijk hoeveel CO2 er gedurende een specifieke zakelijke trip is gemaakt. Dat kan dat weer eenvoudig gecompenseerd worden. Klimaat? CO2? IJsberen? Booswoest op SUV-rijders? Inderdaad, zodra er ergens iets gebeurt met het predicaat 'groen' dan valt er uit alle hoeken en gaten subsidie. Zo ook bij XXImo. Het groene aspect verklaart niet alleen Koornstra zijn interesse, Bunnik krijgt er zelfs internationale erkenning mee: de 'European Paybefore Award' in de categorie 'Best Corporate or Government-Funded Prepaid Programme' van 2013 is zijn deel. Nou u weer. 

Woekerrente
De Stichting Doen, de monetaire schaamlap van gokbedrijf Nationale Postcode Loterij besluit XXImo een lening van €1,2 miljoen te doen toekomen, zo blijkt uit de jaarrekening van XXImo.

Licht verbazend is wel dat Doen een rente van tien procent vraagt. Die lijkt ons enkel draag'lijk bij een combinatie van een stabiele nettowinst en een langdurig positieve kasstroom uit operationele activiteiten. Anders begint op een gegeven moment de pinautomaat rood op te lichten, hoe groen en klimaatvriendelijk die betaalkaarten ook zijn. 

Ziet er goed uit nietwaar, financiële vaste activa van meer dan € 6 miljoen? Dat zal wel het belang zijn in een van de groene bedrijven, nietwaar? Helaas. XXImo maakt zoveel verlies, zijnde € 17 miljoen (het bedrag dat bij 'overige reserves' staat en wordt aangevuld met een agioreserve) dat er een belastinglatentie onstaat. Anders gezegd: de Belastingdienst staat toe dat verliezen in rampjaren weggestreept mogen worden tegen winsten in betere tijden. 

Kadootje naar de ondernemer toe. Maar een enorm bezit in dit opzicht betekent wel dat we van een flinke bleeder mogen spreken. Goed. XXImo moet dus € 1,2 miljoen in vier gelijke delen terugbetalen. Dat is dus € 300.000 per keer. Hoeveel geld zit er in kas, of hoeveel andere liquide middelen zijn er? Die post is € 314.000 groot. En wanneer moet nagenoeg de complete kaspositie van Bunnik & Friends worden overgeboekt naar Stichting Doen? Het staat in de derde regel van onder bij de toelichting op de langlopende schulden hierboven: op 31 maart 2015. 

Hé, dat is nu zo'n beetje. Bunnik is gewoon leeg. Niks 'meneer Bunnik plagen', er is dom gegokt en verloren tussen de copieuze lunches en de champagne door. XXImo en FC Twente mogen worden bijgezet in het museum van grootheidswaanzin, net als RJR Nabisco en La Grande Armée. Maar dan wel een verdieping lager. Of doe maar de kelder eigenlijk.