Deze Moldavische maffiabankier heeft een trustkantoor op Bloemgracht 45 in Amsterdam

Grote kans dat u nog nooit van de beste man heeft gehoord, noch van het land waar hij vandaan komt. Vladimir Plahotniuc uit Moldavië. Ondernemer, politicus, bankier. En corporate raider. Met een reeks slimme truucjes kaapt hij banken bij zijn tegenstanders weg. Zijn thuisland ligt tussen Oekraïne en Roemenië ingeklemd. Er gaan stemmen op om de drie miljoen inwoners tellende republiek maar bij het laatste land te voegen. Het is een Europese failed state, waardoor juist types als Plahodniuc tot hun recht komen. 

De komende dagen gaan we het eens hebben over zijn methoden, zijn geld en wat dat impliceert voor een toetreding van Moldavië tot onze muntunie. Want dat is waar nu aan wordt gewerkt. Uit vrij eenvoudig te verkrijgen informatie weten we dat hij zich gratis heeft ingekocht bij de twee belangrijkste banken van het land, Victoria Bank en MoldIndConBank. De vennootschap die hij daarvoor gebruikte heet Otiv Prime Real Estate. 

Dankzij een groep Oost-Europese journalisten krijgen we een redelijk beeld van zijn geldstromen. Deze groep is verenigd in het Organized Crime and Corruption Research Project, het OCCRP. Dubieuze transacties worden altijd via het lokale bankwezen afgewikkeld, via een lange reeks gekunstelde deals en faillissementen. Bankmedewerkers uit verschillende landen krijgen argwaan en lekken documenten naar journalisten. Door ze achter elkaar te leggen ontstaat er een redelijk, maar natuurlijk onvolkomen beeld van de bancaire handel en wandel van deze bankier annex politicus.

Neem deze obligatie-overeenkomst. Ziet er legit uit, nietwaar? Toch is dit document onderdeel van de dubieuze geldstroom, die zo ingewikkeld is dat de Moldavische regering Amerikaanse forenzische accountants heeft ingevlogen om de schimmige deal te ontwarren. Wat ons verbaast is dat de geldstroom in Nederland eindigt. Otiv Prime Real Estate is een Nederlandse bv.

Waarom zit hij hier? Om hoeveel geld gaat het? Wie zijn de Nederlandse sycofanten en wat gebeurt er als we gewoon aanbellen bij Bloemgracht 45, binnen de ring? We gaan het zien, deze week.