Het Euro Evangelie is uitverkocht en Blackrock faalt zakkenvullend

Tenminste, bijna dan. Er liggen er nog een paar die u bij de redactie van 925 kunt bestellen: op hoofdredactie@925.nl, of met een direct message op Facebook, maar niet meer bij de uitgever dus. Er komt een nieuwe druk aan, daar wordt vlijtig aan gesleuteld. 

Pijltjes gooien
Klopte het nu allemaal een beetje, als we terugkijken op 2014? Eigenlijk wel, helaas. Neem de Griekse crisis, die is gewoon terug en dat hadden we kunnen zien aankomen. Het complete Griekse reddingsplan is immers gebaseerd op de zogeheten Blackrock Diagnostic Assessment (BDA) van het Griekse bankwezen. Voordat er een Griekse  bank overeind gehouden mocht worden met ons belastinggeld keek men eerst even of die bank, na een eventuele redding, nog levensvatbaar zou kunnen zijn. Anders heeft een reddingsplan geen zin. 

Zo was het nodig dat de werkloosheid niet te hard zou stijgen en de economie weer zou aantrekken. Immers, bij economische tegenwind raken mensen werkeloos en betalen ze ook hun bank niet meer, die dan nog meer schade kan oplopen en met het reddingsgeld en al in de afgrond stort. De BDA van 2012 kende historische data en aansluitend assumpties over het toekomstig verloop van deze indicatoren. Laten we de werkeloosheid er eens bijpakken. 

Blackrock dacht dat de Griekse recessie in 2012 over zou zijn en de werkloosheid niet boven de zeventien procent zou uitkomen. Quizvraag: klopt deze projectie, hoe hoog is die score nu? De BDA van 2014 geeft het antwoord.

De economen van Blackrock, die tot de slimste ter wereld worden gerekend, zaten er niet minder dan tien procentpunt naast. Stel dat Mark Rutte deze club in 2012 inhuurt en vraagt hoe hoog ze denken dat de werkloosheid in Nederland zal zijn, in 2015. Hij betaalt ze duizenden euro's per uur, zo goed worden ze geacht. Het antwoord van Blackrock: 1.6450.000 Nederlanders zitten in 2015 ongewild voor de tv. 

In 2015 blijkt dat Blackrock niet erg nauwkeurig was: er zijn 645.000 werkloze Nederlanders. Blackrock zit er een miljoen mensen naast. Precies zo groot is omgerekend de rekenfout die in het Griekse reddingsplan is gemaakt. Geen wonder dat er weer allemaal tegenvallers zijn. De voorspellingen van Blackrock zijn zo waardeloos dat ze niet beter zijn dan een willekeurig gekozen getal, verkregen met dobbelen of een dartpijl gooien. We gaan er vanuit dat onze regering niet meer vertrouwt op dat broddelwerk. Tot onze stomme verbazing gebeurt dat wel. 

Mussolini
We gaan weer door met het redden van Griekse banken, wederom vertrouwend op de voorspellingen van Blackrock. Hoe denkt deze club over de groeiperspectieven van de Griekse economie?

Het staat er echt. Blackrock denkt dat Athene erin zal slagen om de economische krimp om te buigen met tien procentpunt in twee jaar tijd. Daar is geen enkel land ooit in geslaagd. Het idee dat we samen uit de crisis komen en dat we tijdelijk wat uit kunnen lenen aan de Grieken en dat het toch wel terugkomt, is gebaseerd op een voorspelde economische gebeurtenis die zich in de menselijke geschiedenis nog nooit heeft voorgedaan. Zo waarschijnlijk is het dat ons geld terugkomt. 

Maar waarom is Blackrock, dat van de Europese commissie het expliciete mandaat kreeg dit soort advies te leveren, eigenlijk zo positief? Het zal toch niet zo zijn dat aan de ene kant ons adviseren Zuid-Europese assets te kopen en daarmee waardes op te drijven, terwijl ze er intussen op speculeren?

Ja dus. Dat noemen we nog eens handel met voorkennis. Blackrock laat in reactie weten: 'Our comment is that we are not commenting'. Je had het ook kunnen ontkennen, maar goed. Het blijft opmerkelijk dat de excusieve adviseur inzake staatssteun aan banken ook in de koersen van diezelfde banken mag speculeren, absurd slechte voorspellingen doet maar nooit wordt ontslagen. De directeur van Blackrock, Larry Fink, verdient een kleine € 25 miljoen per jaar. Daarom zeggen we: Gerrit Zalm mag er best een tonnetje bij hebben. 

Zeilwedstrijdje
En hoe gaat het met de genoemde bankenboeven? Dat verschilt. Spiros Latsis, bankier en de rijkste man van Griekenland kreeg € 5,3 miljard van ons. Deze zomer toverde hij uit zijn andere broekzak echter € 10 miljard om in vastgoed te speculeren, die redding was dus niet nodig. Hij was zo blij met deze gift dat hij een zeilfeestje organiseerde, op onze kosten. Rybo, de Russische, voor moord veroordeelde aandeelhouder in een van de Cypriotische banken waar we geld in hebben gestopt, ging vreemd. Zijn jeugdliefde nam de benen en kreeg bij de scheiding de helft van het vermogen van haar ex mee, niet minder dan € 5 miljard.

De Aleotti's hebben afscheid moeten nemen van hun pater familias. Wij namen, in navolging van Forbes, aan dat ze € 500 miljoen aan belasting hadden ontdoken en uit de Italiaanse pot voor gezondheidszorg hadden geroofd. Het bleek om € 8 miljard te gaan, foutje. Toch gaat er ook staatssteun naar hun bank. Enzovoort, enzovoort, enzovoort. Wel was Lex Hoogduin zo sportief om in debat te gaan. Als we gezagsdragers een reactie vragen op bovenstaand cijfermatig gepruts is en blijft het helaas oorverdovend stil. Daarom moeten we maar wat meer burgerlijke ongehoorzaamheid tonen. Die crisis gaat lang duren en ons veel geld kosten. Hoe komen we eruit? Niet met absurd optimistische projecties in ieder geval.