Prince Charles investeert klimaatneutraal [nu u nog Willy!]

Prins Charles staat op het punt om alle investeringen te stoppen die hij via zijn houdstermaatschappijen doet in de fossiele brandstoffen. Hiermee is hij ambassadeur van een snel groeiende VN-campagne die investeringen in de fossiele brandstofindustrie moet tegengaan. Ook onze eigen prinses Margriet doet een duit in het zakje,  zo riep ze vorige maand tijdens een VN-campagne in Japan op tot meer investeringen om natuurrampen tegen te gaan. September vorig jaar riepen milieuorganisaties Neerlandsch grootste pensioenfonds al op om haar investeringen uit de fossiele brandstof te trekken. 

Groen, groener, groenst
ABP belegt ongeveer € 10 miljard Euro (op een totaal beheerd vermogen van € 300 miljard) in aandelen die CO2-intensief worden genoemd: aandelen in de fossiele energie industrie, waaronder Shell, Exxon Mobil, Total, Chevron en Petróleo Brasileiro. De Britse econoom Nicholas Stern kwam twee jaar geleden met een uitgebreid rapport waarin hij waarschuwde voor een ‘carbon bubble.’ De oproep van de Britse Prins lijkt te passen in een Britse traditie aangezien een coalitie van medische zorgorganisaties in het Unhealthy Investments-rapport tot precies dezelfde de-investeringen in fossiele brandstoffen oproept

Risico
Naast duurzaamheidsrisico's van algemene bekendheid kleeft er ook een groot financieel risico aan het investeren in fossiele brandstoffen. Als, zoals afgesproken op diverse klimaattoppen, de aarde in 2050 niet meer dan 2 graden mag opwarmen ten opzichte van pre-industriële niveau’s, dan mag slechts 20 procent van de fossiele bronnen die de grote olie- en gasbedrijven op hun balansen hebben staan, verbrand worden. De andere 80 procent moet afgeschreven worden en levert zo een ongekende strop op voor de brandstofbedrijven en hun investeerders, die tezamen een marktwaarde hebben van  drie biljoen, aldus Nicholas Stern. Dit is de zogenaamde 'carbon bubble'.

Struisvogelpolitiek
Begin 2014 nam een commissie van het Britse Lagerhuis de kwestie van de koolstofbubbel onder de loep en bevestigde dat financiële markten bezig zijn met het creëren van dit probleem zijn. ‘De Britse regering en de Bank of England mogen niet stilzitten als het gaat om de risico’s van koolstofblootstelling in de wereldeconomie,’ aldus de gealarmeerde commissie. Naast deze parlementaire commissie is ook de Bank of England vorig jaar begonnen met een onderzoek naar het fenomeen van de 'carbon bubble'. Buiten het initiatief van de Nederlandse milieuorganisaties kwam MinFin Dijsselbloem op 20 mei 2014 met de toezegging dat de Nederlandsche Bank haar toekomstvisie geeft op de risico's van de koolstofbubbel voor pensioenfondsen, banken en verzekeraars.

Van deze toezegging hebben wij tot op heden niks gehoord. Radiostilte. Wij horen slechts krekels. Mocht u de toekomstvisie tegenkomen, dan houden wij ons op deze Duurzame Dinsdag aanbevolen. Tot die tijd is het zaak dat een brakke Willem Alexander de duurzame (bah vies woord)  kar trekt en oproept tot de-investeringen. Al zijn persoonlijke investeringen zouden als milieuambassadeur CO2-neutraal moeten zijn. Gewoon het voorbeeld van Prins Charles volgen. Een beetje zelfkastijding kan helemaal geen kwaad. Zeker niet na de ravage van het oranje-weekend..