President Oekraïne wil belastinggeld van Nederland en ontduikt zelf belasting via Nederland

De Europese-uitbreidings-TGV gaat maar door en door. Oekraïne ligt half in puin, geen mens weet hoe het land er over vijf jaar uitziet, maar een ding is zeker: het is dan zonder twijfel klaar voor toetreding tot de Europese Unie en de euro. Nu is corruptie in dat land nogal een probleem. De president, Petro Poroshenko, is bepaald niet onomstreden. Deze ondernemer heeft een meningsgeschil met de Russische fiscus, dat hij dreigt te verliezen. Zoals gebruikelijk in Oost-Europa betaalt deze miljardair geen belasting over inkomen en vermogen. Welk belastingparadijs hij gebruikt om dat voor elkaar te krijgen? Juist, Harare aan de Amstel.

Wapensleveranties

Hij is pas 49, maar zijn cv is volmaakt. Na een zakelijke carrière die hem een vermogen van minstens € 1 miljard opleverde, stapte hij de politiek in. In 2009 werd hij Minister van Buitenlandse Zaken in Kiev, sinds een jaar is hij President. Het grote hoofdpijndossier moet wel de pro-Russische opstand in het Oosten zijn. Het leger is sinds 1990 extreem verwaarloosd en feitelijk bewegungsunfähig. Geen nood, de VS en de EU schieten te hulp. 

De VS leveren wapens en iets wat we eigenlijk een afschrikkingsmacht mogen noemen. Onder de noemer Operation Atlantic Resolve sturen de Amerikanen troepen naar Polen en de Baltische republieken. De Amerikaanse voorhoede in Europa wordt gevormd door 173 Luchtlandingsbrigade die nu compleet over Oost-Europa is uitgewaaierd. Sinds enkele dagen blijkt deze eenheid ook 300 'adviseurs' in Oekraïne te hebben, enkel en alleen om 'samen te trainen'.

Onze collega's van Vice waren ter plaatse en ontmoetten de Amerikaanse en Oekraïense soldaten, die werden toegesproken door een uitgelaten Poroshenko. Samen zouden ze Putin wel eens een poepie laten ruiken, was zijn devies. 

Europa heeft helaas geen inzetbare legers meer dus we smijten maar geld (dat er eigenlijk ook niet is maar dat terzijde). De verse voorzitter van de Europese commissie Jean-Claude Juncker is evenwel vastberaden Oekraïne terzijde te staan. 

In 2014 kreeg Oekraïne al € 11 miljard uit Brussel, waarvan zo'n € 600 miljoen uit Nederland. En ja, dat komt uit onze begroting. Soms zijn berichten uit Brussel wel eens een beetje vaag maar de boodschap van deze tweet is toch echt glashelder. 

Maar verdient die Poroshenko die steun eigenlijk wel? Hij is zelfstandig enig aandeelhouder in Roshen, een grote snoep- en chocoladefabriek in Oekraïne. Deze heeft een belang in een fabriek ten zuiden van Moskou, van waaruit zeven procent van de Russische markt wordt bediend. 

BTW-Carrousel
Volgens de Russische fiscus heeft Poroshenko BTW-fraude gepleegd, waarbij hij vast BTW-terugvraagt in de wetenschap dat het onterecht is. Het is een veelvoorkomende fraude, maar natuurlijk zijn er politieke redenen om te twijfelen aan de juistheid van de aanklacht. Hoe dan ook valt het op dat ook Poroshenko, wiens regering op de nodige budgettaire coulance mag rekenen van de West-Europese overheden, er geen enkele moeite mee heeft om diezelfde steunverschaffers tegen elkaar uit te spelen. 

Nederland en Cyprus hebben een belastingverdrag getekend ter voorkoming van dubbele belasting. Poroshenko is zo slim om met Roshen zowel een vestiging in Nederland als op Cyprus te openen. 

De operationele winsten worden vanuit een trustkantoor vanuit de Bijlmer doorgeboekt naar Cyprus, vanwaar ze feitelijk belastingvrij overgemaakt worden naar een stroman van Poroshenko, ene Sergey Zaitsev (zou het familie zijn van...?). Poroshenko doet goed zijn best om persoonlijk zo min mogelijk bij te dragen in de gemeenschappelijke Europese pot, hoewel hij er politiek gezien maximaal van wil profiteren. Laten we er nog eens goed over nadenken, ons aanstaande huwelijk met Kiev. 

In aanloop naar een grote Europese Unie hebben we een dingetje wel mooi harmonieus voor mekaar: zowel de leverancier van wapens aan de Russen, àls de politiek leider van hun Oekraïnse tegenstander gebruiken Amsterdam als fiscale vluchtroute. Dat dan weer wel.