Kortpittige winkelketen Miss Etam start doorrrr

Omdat de staafmixer vanuit haar hand op de bruin geplavijde vloer van de vinexwoning in Haren-componistenwijk viel, ligt het cakebeslag over best wel een groot oppervlak verspreid. Potjandorie, die was vanochtend nog geboend. Maar met onze kortpittige huisvrouw is niks aan de hand hoor, het was een uiting van blijdschap die haar het vreugdedansje deed doen die tot het onfortuinlijke incident met de staafmixer leidde. Kijkend naar het aan de keukenmuur gemonteerde rode beeldbuis-tv'tje was het dit bericht dat haar al weken gedrukte stemming aanmerkelijk kon verbeteren: Miss Etam start door.
Wat een faillissement precies is, dat kan de kortpittige dame nou niet zo een twee drie opdreunen. Jammer dat Henk er niet is, die is grasmaaiers kijken met de buurman. Maar dat het niet goed is, ja, daar durft ze de hand voor in het vuur te steken. Ze was laatst nog in de Hoofdstraat van Haren, helemaal in het centrum. Met haar zus Geurtje. Nog even een nieuwe broek kopen voor de vakantie. Toen viel het haar al op: de Miss Etam waar ze al sinds de vroege overgang van die lekker ruim zittende kleren koopt was dicht

Maar wat is er met Miss Etam aan de hand? Door het thuisshoppen van de drukbezette kortgeknipte bazinnetjes loopt de omzet (van € 231 miljoen naar € 219 miljoen) terug bij gelijkblijvende overhead. Dat leidde van 2012 op 2013 al op verlies dat half zo groot was als het eigen vermogen. 

Cijfers van 2014 zijn er nog niet maar als die trend zich doorzette is de keten technisch failliet. 

Miss Etam heeft een schuld bij een van de grote Nederlandse banken € 1,4 miljoen. Het opvallende aan de cijfers is dat de keten er juist in slaagde om schulden bij kredietinstellingen hard te doen afnemen.

De stijging van de schuld zat met name in de post handelscrediteuren, die verdrievoudigde. 

De meest logische oplossing lijkt ons een omzetting van schuld in aandelen. 

Er is een specifieke schuld van € 7 miljoen aangegaan bij een niet nader genoemde partij. 

Gelukkig is dat geen bank, die hebben meestal geen zin in een dergelijke 'debt-for-equity swap'. 

We hebben de curator vandaag niet kunnen bereiken (duuuhh) om ernaar te vragen. 

Dus voorlopig blijft het gissen.