Apple wil Spotify slopen, maar is er (weer) gloeiend bij

Afgelopen maandag werd bekend dat na Google ook Apple totalitaire aspiraties heeft. Volgens de Europese Commissie geeft Google geeft alleen nog maar haar eigen zoekresultaten weer, en nu is ook Apple bezig de concurrentie flink uit te roeien. Dit maal gaat het om een bekende vijand: Spotify. Het is echter niet onopgemerkt gebleven ; de Federal Trade Commission (Amerikaanse mededingingsautoriteit) heeft een onderzoek geopend.

Under pressure
Apple oefent klaarblijkelijk flink wat druk uit op muzieklabels om zich niet langer te commiteren aan gratis muziekdienst Spotify. Dat doet het Californische bedrijf om haar eigen streamingdienst Beats Music een groter deel van de markt te gunnen. Begrijpelijk aangezien Tidal, een andere onlangs door Jay-Z gelanceerde streamingdienst, het ook niet lekker doet en lijkt te floppen. Een agressievere strategie is dus nodig om Apple's nieuwste spruit te doen groeien. De Californiërs willen vooral af van de gratis luisteraars van Spotify. Van de 60 miljoen gebruikers, betalen er slechts 15 miljoen.

FTC
Nieuws van de dag is dat de Federal Trade Commission volgens Bloomberg al een onderzoek gestart is en al bezig is met bekijken of Apple haar dominante positie van digitale muziekventer (via iTunes) misbruikt om Spotify achter te stellen. De onderzoekers van de mededingingsautoriteit, die zich nog in de eerste stadia van het onderzoek bevinden, onderzoeken of de praktijken van Apple de relatie tussen muzieklabel en streamingdienst drastisch verandert. Bijvoorbeeld wanneer Apple gesponsorde muziek uitbant of consumenten voor bepaalde muzikanten laat betalen tegen hogere tarieven.  Ze zullen zich daarnaast ook bezighouden met de verdenking dat Apple bewust updates van muziekstreamingdienst Tidal tegenhoudt.

Brussels bezoek
Deze berichtgeving volgt op vergelijkbaar nieuws van eerder deze maand. Het bleek namelijk dat een aantal van de grootse muzieklabels ter wereld door de Europese Commissie werden ondervraagd betreffende de deals die zij hebben gesloten met de streamingsdiensten van zowel Apple als Spotify. 

Brusselse ambtenaren zijn uit de school geklapt en maakten bekend dat er vragenlijsten richting Spotify en Apple waren gestuurd. De klikspanen wilden graag anoniem blijven aangezien het onderzoek zich in een vroeg stadium bevindt en het nog niet publiek is gemaakt. Volgens de insiders houden de toezichthouders op het gebied van mededinging zich niet specifiek bezig met een bedrijf, zoals Apple dat haar prestigeprojectje Beats Music natuurlijk wil laten slagen.  

Precautionary measures
Uit voorzorg voor mogelijke andere schendingen van de mededinging door Apple, heeft het Amerikaans Openbaar Ministerie een Antitrust Monitor (permanente mededingingswaakhond) op de campus van Apple in Cupertino geïnstalleerd. Vorig jaar kreeg het bedrijf nog een boete van $ 450 miljoen aan haar broek omdat het de prijs van ebooks kunstmatig hoog had gehouden. Wij zijn benieuwd of na afloop van het zojuist geopende onderzoek blijkt dat Apple echt Spotify de nek wil omdraaien. Voorlopig blijft het spannend en luisteren wij op de redactie vrolijk verder op ons gratis spotify account op onze iMacs. Zo lang het nog kan..