De Google ChromeBook verpest onze kinderzieltjes

Oké oké, we begrijpen uw fascinatie met Apple best wel. Schnell design, goede exposure op kantoor of het mobiele kantoor dat koffiebar heet en - als je er eenmaal aan gewend bent - makkelijk in gebruik. Maar geef nou toe, voor meer dan tekstverwerken en Bloomberg checken op internet gebruikt u uw Mac(intosh) niet. En die krengen beginnen ongeveer bij een rug. Tsja, dat is wel veel geld voor alleen Memootjes typen en Youtube-filmpjes kijken. Google is daarom met een alternatief gekomen: de Chromebook laptop. Een laptop van een willekeurig merk dat draait op Google. Hij is potdomme nog te betalen ook en doet het goed. 

Cijfertjes
Dit jaar zullen er naar schatting 7,3 miljoen Chromebooks worden verkocht, voornamelijk door een toenemende vraag vanuit het onderwijs. Niet zo gek. Neem nou bijvoorbeeld die duivelse Finnen. Die willen hun kinderen typeles geven in plaats van schrijfles. Dat Google daar garen bij spint begrijpen wij natuurlijk. Dat is niet de enige streek die Jari Litmanen cum suis proberen te bekokstoven. Door middel van het introduceren van Snake op de Nokia's zijn eerder al vele Nederlandse kindertjes verpest. Enfin. Terug naar het onderwerp.

Wat kan 'ie
Zo'n Chromebook draait op het Google Chrome-besturingssysteem en wordt geproduceerd door bekendere merken als Asus en Samsung ($200), maar ook door kleinere krabbelaars als het Chinese Haier en HiSense ($150). De laptops zijn gericht op puur online gebruik en hebben weinig opslagruimte of werkgeheugen. Marktonderzoekers hebben voorspeld dat deze apparaten 27% meer verkocht gaan worden vergeleken met 2014. 72% van de verkopen valt terug te leiden naar onderwijs. In deze sector verkoopt Google zelfs meer Chromebooks dan iPads. Chromebooks zijn aanzienlijk goedkoper en blijken daardoor veel aantrekkelijker voor scholen die met kleine budgetten te maken hebben.

Waarom heeft u er dan nog (bijna) nooit van gehoord? Omdat Noord-Amerika momenteel nog de grootste markt is met 84% van de verkopen. Europa, het Midden-Oosten en Azië zijn samen slechts goed voor 11% van de verkopen. 

Oké tot nu toe hosanna. Maar kan je hier ook mee op kantoor uit de voeten? Ai. Das nou net jammer. Office werkt er niet op en je moet vrijwel alles in de cloud (vreselijke term) opslaan. Daar gaan zo ongeveer twee van de belangrijkste assets waar een zakenlaptop aan zou moeten voldoen. Dan toch maar weer terug naar uw Maclaptop, oude vertrouwde desktop of typmachien voor het laatste uurtje van uw werkweek. Dan typen wij hier ook nog even vrolijk verder op onze Apple bakbeesten. Groetjes!