Gratis €35 miljoen van KPN krijgen? Moet u dat wel willen?

KPN gaat met €35 miljoen cowboytje spelen in de startup scene, met durfkapitaal. Innovatie of idiotie, want is die Tech-industrie nu daadwerkelijk een boom of een bubble?

*vul hier uw eigen vraagtekens in*

Nou zeg wat een gulheid zo op de maandagochtend, komt vast goed uit nu u net door uw vakantiegeld heen bent. Maar hoe groot is de kans dat u een deel (of alles) van die €35 miljoen in uw fooienpotje krijgt? En moet u dat eigenlijk wel moeten willen? 

Het is belangrijk je voelsprieten uit te steken in de wereld van de ventures en start-ups.
Jan Kees de Jager - CFO KPN (FD)
Hoe dan?
Om te beginnen komt u in het gevlei bij KPN door 'iets' te doen in de informatie- en communicatietechnologie. Voorts moet u 'een' innovatie doen, die bij voldoende potentie gestimuleerd kan worden met wat geld uit het KPN's fonds. Hmmmkay, als wij u waren zouden we er dan maar snel bij zijn, want dit geldt ongeveer voor 90% van de startups (overigens, gewoon geinig vraagje: hoeveel mensen kent u  ondertussen die een 'nieuwe sociaal netwerk-app' hebben uitgevonden?)

Jan Kees de Jager = hipster

JK belandt al jaren in onverwachte mat-partijtjes
JK belandt al jaren in onverwachte mat-partijtjes
Waar KPN volgens CFO De Jager vooral naar op zoek is, zijn bedrijven die het dataverkeer dat KPN mogelijk maakt op de *kuch* juiste manier kunnen toepassen. En trendwatcher De Jager ziet dan ook vooral mogelijkheden in het "internet der dingen." Zeg wat?! Dat is wat wij al sinds 2013 the internet of things noemen en waardoor we sportschoenen met chips dragen enzo. Maar verder natuurlijk super slim van KPN om te investeren in producten die op hun beurt weer afhankelijk zijn van het datanetwerk van KPN. Overigens mogen de startups waarin geinvesteerd wordt ook gebruik maken van de infrastructuur van KPN (winkels en callcentra).

Maar moet u dit nou willen?
Tsja, als u zelf voor KPN-werkt zouden we zeggen: JAZEKER, hoe meer applicaties data gebruiken, hoe groter de kans dat uw datanetwerk geld in het laatje blijft brengen. 

Als u zelf een ict startup hebt, zou u het kunnen overwegen maar er zijn natuurlijk Venture Capitalists met meer geld en een groter netwerk en die NIET gebrouileerd zijn met 's werelds een-na-rijkste man

En verder vinden we het eigenlijk wel, nou ja, opzienbarend dat een bedrijf als KPN met zoveel (financiële) kwetsbaarheden en andere overname-sores gewoon even €35 miljoen uit de portemonnaie trekt voor een stukje (onontbeerlijke?) innovatie. Hoppa.