Dit is Cees van Nieuwenhuizen, de eerste Nederlandse verdachte in het FIFA-schandaal

Als zelfminnend voetballand kunnen we het ons natuurlijk niet veroorloven om niet mee te doen met het FIFA-schandaal. Gelukkig zorgt Cees van Nieuwenhuizen ervoor dat we eindelijk meetellen. Nieuwenhuizen? Waar kent u die naam ook al weer van?

Dikke matties met Ro-Ro
In 1996 vertrok de Baarnse Cees van Nieuwenhuizen naar Brazilie en werd daar directeur van Nike. Van Nieuwenhuizen werd vrinden met de Ro-Ro's (Romario en Ronaldo). Dolle pret, vond hij zelf ook: als u zo nog even tijd heeft in de koffiepauze kunnen wij u zeker dit interview met Van Nieuwenhuizen uit 1998 aanraden.


Oh ja, dat in het interview vermelde contract à 160 miljoen dollars met de Braziliaanse voetbalbond, daar heeft Van Nieuwenhuizen inderdaad zijn handtekening onder gezet. En daarbij ook nog een handtekening onder een contract met een marketingbureau voor 40 miljoen dollars. Inmiddels hebben de 'marketeers' aan de FBI toegegeven dat die 40 miljoen vooral is gebruikt voor frauduleuze handelingen.

De Guus Flater
Vooralsnog laat Van Nieuwenhuizen het woord aan Nike. Het is immers lang geleden en hij is met pensioen. Snappen we best, maar het is toch een beetje vervelend om zo in het nieuws te komen na zo'n lange succesvolle carrière. En Cees' verkering met Guus Hiddink, voor wie hij jarenlang zaakwaarnemer was, is ook al een tijdje uit.


En dat enkel vanwege een slip-of-the-tongue over de KNVB en Hiddink die wel wat dingen konden *whoops* roggelen bij een kop koffie.

Hetze?
Kunnen we ons nu afvragen of de hele FIFAffaire nu niet ineens een hetze wordt tegen succesvolle dealmakers die twintig (!!) jaar geleden ook maar mee moesten doen aan een systeem waarvan ze wel/niet wisten dat het frauduleus was. Wat was de andere optie geweest? Inderdaad: geen deal en dat had pas veel geld gekost. Uiteraard zullen wij fraude nooit goed rekenen, maar of heren als Van Niewenhuizen hier van op de hoogte waren valt nog te bezien.
Wij wachten af.
En halen koffie.