Gaat Dijsselbloem er voor zorgen dat we eindelijk die panda krijgen?

MinFin Dijsselbloem heeft ervoor gezorgd dat ons Nederlandje er zojuist weer wat pandapunten bij kreeg. Nee, niet die pandapunten die u in uw studentenhuis kon verdienen, maar die waarmee wij als goede vriend van China een echte panda aangeboden krijgen.

Het is een feit, ook Nederland gaat investeren in de Asian Infrastructure Investment Bank (AIID). Een kleine 1,3 miljard dollars voor een aandeel in deze bank die bedoeld is als tegenhanger van de Wereldbank en de Asian Development Bank. Ehm wacht even, investeren in China? Lopen we nu steeds minder hard achter de Amerikanen aan? 

Ch-ch-ch-ch-ch-anges
Wegen, spoorlijnen, bruggen en havens, ze kunnen er in groei-economie China niet genoeg van krijgen. De AIID is wat dat betreft hard nodig en waarom zouden wij daar als Hollanders-met-handelsmentaliteit niet aan meedoen? Al voor de oprichting hebben we al een dikke flinke vinger in de pap gehad. Zo is er in de statuten van de bank, onder andere door de invloed *money talks* van Nederland, opgenomen dat er sprake moet zijn van 'duurzame groei.' Dat schrijft u in het Chinees dus zo 可持續增長.

Maar zonder Amerika?
Maar liefst 57 landen investeren mee in de AIID, maar Amerika niet. Poeh hé, wat een verrassing. Maar blijft Nederland nog wel de favoriete minion van 'Murrica nu ze zomaar duurzaam geld doneren aan de Chinezen? En 'moeten' de Amerikanen zelf niet eigenlijk toch meedoen? Er gaan stemmen op dat dit wel eens een gemiste kans zou kunnen zijn, want ook Amerika heeft baat bij een groeiende Aziatische economie en een beperking van de CO2 uitstoot.

Voor nu heeft onze MinFin in ieder geval alvast het goede voorbeeld gegeven en 1,3 miljard dollars gedoneerd. Waarschijnlijk een iets lucratievere investering dan de miljarden die naar Griekenland gingen. Zijn wij nu even het babynamenboek aan het doorspitten, die pandapup kan hier ieder moment zijn.