Helft Nederlandse overheidschuld bij buitenlanders

Het CBS heeft de rekenmasjien weer eens aangeslingerd en maakte een sommetje over de Nederlandse overheidsschuld. Tsja, u bent die Griekenland-perikelen ondertussen ook een beetje zat natuurlijk, hoog tijd om even lekker te navelstaren naar onze eigen schulden.

Plaatje?
Tot Q1 van 2015 was de overheidsschuld 459 miljard euro, zo'n 68,9% van het bruto binnenlands product. In ditzelfde kwartaal nam de schuld toe met een aardige 9 miljard euro. Wat het CBS en ons vooral opvalt is dat de helft van de schuld in buitenlandse handen is, de andere helft is wel veilig ondergebracht bij binnenlandse banken, pensioenfondsen en verzekeraars. Dat we steeds outlandisher worden qua schulden blijkt uit het feit dat 20 jaar geleden nog geen kwart van de schulden in handen van buitenlanders was.

Het kleinere aandeel van Nederlandse schuldeisers ligt vooral aan het feit dat Nederlanders na 1995 als een dolle hun staatsobligaties verkochten om in spannender fondsen te stappen. Maar, hoe kan het ook anders, sinds 2008 worden de obligaties ook weer teruggekocht door de Nederlandse investeerders. Lekker veilig, lekker Hollands, en zo heerlijk wij-hebben-heus-wat-geleerd-en-zijn-nu-uw-meest-betrouwbare-partner. De staatsobligatie als imago-dingetje, wie had dat ooit durven dromen (ECB?)

De fifty-fifty verdeling is volgens het CBS dus een prima situatie vergeleken met die van 2008 waarin een (veel te) groot deel van onze schulden in handen was van niet-Nederlanders.

Bon, Gut, well, nou dat.