Zo woont de Griekse bankier die € 250 miljoen noodsteun kreeg (binnenkijken bij Paris Latsis)

Zielig zijn ze hè, die Grieken? Not. Of tenminste, deze bankier niet. Als we met belastinggeld rotte assets van de balansen van banken trekken, dan spekken we daarmee de aandeelhouders. Deze miljardairszoon blijkt onze steun allerminst nodig te hebben. Toch krijgt hij het, om onverklaarbare redenen. Omdat hij zijn huisje in Beverly Hills van $ 15 miljoen te koop heeft gezet, krijgen we een inkijkje in het leven van een nooddruftige bankier. 

Wie wil er niet zo leven als Paris Latsis? Ooit deed hij het met zijn naamgenoot Paris Hilton, maar dat is voorbij. Paris is zoon van onze favoriete bankier Spiros Latsis, met grote afstand de mastermind onder het zogenaamde tuig in krijtstreep. Als u George van Houts heet, is dit een mooi moment om te stoppen met lezen.
Want alles wat een bankier kan doen om rijk te worden, dat doet Latsis, op geniale wijze. Zonder hem zou 925 een stuk saaier zijn. Spiros heeft een bank, genaamd Eurobank. Het motto daarvan is 'so private' en ja, deze bank helpt rijke Grieken hun geld in het buitenland te stallen. Het conglomeraat van Spiros had in 2008 een balanstotaal van € 110 miljard, een record voor deze familie. Omdat een excessief deel in Griekse staatsobligaties belegd was toen de crisis uitbrak, viel de bank om. Overigens bezit Latsis ook een oliebedrijf, samen met de koninklijke familie van Saudi-Arabië.

Dit was het moment van de waarheid. Het eigen vermogen, een miljard of vijf, zou niet afdoende zijn geweest om de schade te dekken. Immers, in 2011 hebben banken een haircut van vijftig procent op Grieks overheidspapier moeten nemen.
Onvermijdelijk zou een deel van het spaargeld aangesproken moeten worden van de rijke Grieken die kennelijk te weinig belasting betalen. We zouden dit als een effectieve naheffing kunnen zien, in een land waar belastinginning bij rijken een probleem is. Alleen zou het eigen vermogen, voor de helft in handen van miljardair Latsis, dan ook zijn verdampt. Gelukkig is Latsis al sinds zijn studietijd de beste maatjes met inmiddels voormalige voorzitter van de Europese commissie, José Manuel Barroso. Ze deden samen 'Europese Studies' in Zwitserland. Sindsdien mag Barroso geregeld vakantie vieren op het jacht van de familie Latsis. 

Daar had hij melding van moeten maken in een Europees register dat bedoeld is om belangenverstrengeling te bestrijden. Barroso zou immers degene van wie hij giften aanneemt kunnen voortrekken. Barroso reageerde afwijzend en stelde dat giften, ook als ze van lobbyisten worden aangenomen, verzwegen kunnen worden als 'de privacy door vermelding in het geding is.' Een vakantie valt daar volgens hem onder. 

Toen Eurobank om dreigde te vallen, kreeg Latsis € 5,3 miljard van Brussel. Daarvoor had zijn rederij, die om onverklaarbare reden geen belasting betaalt, al een gift van de Europese commissie van € 10 miljoen gekregen. Dat was vier weken na de genoemde vakantie. Redelijkerwijs zou Latsis, die met een privévermogen van pak 'em beet € 4 miljard de rijkste ZwitserGriek ter wereld is, ook iets moeten bijdragen. 

Echter, vlak voor de redding van Eurobank was pappa Spiros zo slim om de aandelen weg te geven aan acht kinderen, neven en nichten en Latsis Foundation, die pro-Europees wetenschappelijk werk financieel ondersteunt. Daarmee was elk pakket zo'n € 250 miljoen waard, aan pure Europese belastingpegels. Dankzij deze truc kon Latsis zelf niet meer als aandeelhouder worden aangesproken want dat was hij niet meer. 

Uiteindelijk werd afgesproken dat de € 5,3 miljard die Latsis zijn bank kreeg, bij de staatsschuld van Griekenland werd opgeteld. Die gift wordt dus opgebracht door de Griek die wél werkt en belasting betaalt.

Om dat te realiseren moet Griekenland bezuinigen, maar ook bezittingen zoals eilanden te verkopen. Europa zet Griekenland onder druk om daar haast mee te maken. 

Vorige zomer werd bekend dat een projectontwikkelaar zodoende een grote grondpositie kon nemen voor € 1 miljard, terwijl de regering hoopte op het drievoudige. Het betrof de oude luchthaven Ellenikon.

De koper bleek Lambda Development, een werkmaatschappij van Spiros Latsis die vastgoed ontwikkelt. Deze is op om fiscale redenen op de Amsterdamse Zuidas gevestigd. 

Latsis kreeg hier dus een cadeau van € 2 miljard. Zijn mede-investeerder was de Emir van Abu Dhabi zijn zoon, generaal Mohammed Bin-Zayed Al-Nayan. Deze familie beheert een vermogen van € 900 miljard en is de rijkste ter wereld. 

De Rekenkamer omschreef deze deal als corrupt. Daarom kondigde Syriza aan om hem te cancellen, zodra ze in de regering zouden zitten. Dat gebeurde. 

Onder druk van Brussel moet de deal echter wel doorgaan. Latsis heeft goede vrienden in Europa.

Paris (1979) is de oudste van de kinderen van Latsis. 

Hij slijt zijn dagen met het bezitten van een verhuurder van Jetski's bij Beverly Hills in de buurt en een zeilschool in St Tropez. 

Verder is hij producer van films. In 2009 maakte hij 'The invention of lying', sindsdien is hij met pensioen. 

Daarom gaat zijn huis in Beverly Hills ook in de verkoop. Het moet zo'n $ 15 miljoen opbrengen. 

Overigens doet hij het tegenswoordigs met actrice Nikki Reed, de brunette, dus niet langer met Paris Hilton. 

Hieronder nog wat foto's van het optrekje.