De vraagstelling bij dat Griekse referendum is totaaaal niet vooringenomen

De tekst van dat Griekse referendum is opgedoken op de Twitters. En de regering (heeft die wel geld voor zo'n volksraadpleging?) lijkt het volk richting een 'nee' duwen, neutraal als ze is. In de historische context is dat alleen zo gek nog niet. Brussel is tot een ordinair incassobureau verworden. 

Duurzaamheid
Volgens onze huis-Hellenist is dit de letterlijke vertaling van de tekst:

'Aanvaardt u de ontwerp-overeenkomst, die werd ingediend door de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds tijdens de vergadering van de Eurogroep op 25 juni 2015 en bestaat uit twee delen, die deel uitmaken van dit voorstel? Het eerste document is getiteld «Hervormingen voor de voltooiïng van het huidige programma en Beyond» (Hervormingen aan de voltooiing van het huidige programma en verder) en de tweede «Voorlopige houdbaarheid van de schuld analyse» (voorlopige schuld duurzaamheidsanalyse).'

De gymnasiasten onder ons zullen hebben opgemerkt dat de keuze 'nee' boven 'ja' staat, maar dat kan toeval zijn. Maar wat wordt er nu van de Grieken verwacht? Als we naar die 'duurzaamheidsanalyse' (nee Jessica Ashley, financiële duurzaamheid, niet weeeeer over klimaatverandering beginnen, het is ook altijd hetzelfde met jou).

Kort en goed moet Griekenland - volgens dit document - zijn schulden in nominale zin terubrengen tot 129 procent van het nationaal inkomen. Dat 'nominaal' is belangrijk, wait for it. Dat is 60 procentpunt meer dan nu, oftewel € 144 miljard. Als dat voor 2020 geregeld moet zijn, betekent het letterlijk dat Athene per jaar bijna € 30 miljard uit alle hoeken en gaten van het straatarme land moet trekken, teneinde de schuldeisers tegemoet te zien. Dat lijkt ons schier onmogelijk.

Historische kostprijs
De Griekse schulden staan tegen historische kostprijs op de balans van het Europese steunfonds ESM, de ECB en de overheden van de andere lidstaten. Een betere boekhoudkundige benadering zou marktwaarde zijn geweest, of een waardering bij er rekening wordt gehouden met de oninbaarheid van de schulden. Een gebruikelijke methode is daarbij waarderen tegen contante waarde. 

Kanye West is God's gift to the world, the voice of a generation
Kanye West
Een rekenvoorbeeldje. Stel dat het steunfonds ESM € 114 miljard aan de Grieken heeft uiteleend (en dat heeft het). Gaandeweg wordt duidelijk dat dat bedrag niet, zoals afgesproken, in deze maar in de volgende eeuw wordt terugbetaald. Het historische, nominale bedrag waarvoor de schulden in de boeken wordt genoteerd is en blijft dan € 114 miljard. Betaling wordt dan uitgesteld, niet afgesteld. Bij verkiezingen bekt dat een stuk lekkerder. 

Volgens de contante-waarde-methode zou er echter een correctie op die € 114 miljard moeten worden toegepast van, eigenlijk, zo'n beetje het hele bedrag. De uitlener die een eeuw langer op zijn geld moet wachten, loopt immers rentebaten mis op alternatieve investeringen. Probeert u het maar eens uit bij de hypotheek op uw eigen mansion: geachte bank, ik stel het betaalschema met een eeuw uit. Dat is uitstel, geen afstel. Kleine kans dat het lukt.

Dat is wel wat er bij Griekenland is gebeurd. Door een zeer coulante afbetalingsregeling toe te kennen, zonder boekhoudkundige correctie, is er feitelijk sprake van een kwijtschelding van de betreffende schulden. Eigenlijk is de harde opstelling van de Griekse regering wel te begrijpen. Via deze boekhoudtruc hebben Noord-Europese regeringen voor hun eigen kiezers verzwegen dat de laatste eigenlijk niet helemaal de waarheid is verteld. 'Het komt terug, met rente', weet u het nog?

De Grieken zullen hebben aangenomen dat het boekhoudkundige uitstel per saldo een afstel heeft betekend. Dat is het namelijk. Toch moet Athene dus wel € 30 miljard PER JAAR afbetalen in een soort betalingsregeling met de deurwaarder. 

Kort en goed zijn Europese instellingen, die ons vrede en welvaart zouden brengen, vervallen tot een soort ondemocratisch, ordinair incassobureau. Enkel Kanye West - God's gift to the world, the voice of a generation - heeft volgens ons door hoe dit gaat afgelopen.