En weer een VVD-er die wordt beticht van miljoenenfraude [het houdt niet op...]

U zegt Griekenland, wij zeggen Gouda. Dat is namelijk waar de actie is. De stad van kaasmarkten en megamoskeeën belangenverstrengelende burgervaders en iPad 'jattende' raadsleden lijkt vorig jaar ternauwernood te zijn ontsprongen aan weer een sujet.

Kandidaat raadslid voor de VVD (2014) Jan van de G. heeft een akkefietje met de FIOD. Hij werd vrijdag aangehouden vanwege een verdenking van miljoenfraude. Na een innig onderhoud met de rechter-commissaris mag hij sowieso nog 2 weken op kosten van de staat verblijven in een beveiligd onderkomen van twijfelachtig allooi.

Altijd fijn zo'n ondernemer in de politiek
Iets meer dan een jaar geleden leek de toekomst van Van de G. nog stralend. Het plakkerige gemeentepluche lag op hem te wachten en zijn collegae en wethouder waren lovend over hem.

Deze man ging het maken, Van de G. kreeg zelfs steun vanuit andere partijen van niveau(-ish):

De enige die niet helemaal overtuigd leek van de kwaliteiten van Van de G. blijkt onze eigen zilverrug ziener Harry V.

En toen?
Helaas waren een 10e plek op de kieslijst en een paar voorkeursstemmen niet voldoende om ook daadwerkelijk in de raadszaal plaats te nemen. Van de G. ging echter onvermoeibaar door met zijn activiteiten. Zijn eigen lezing over zijn nering is deze:

Bron: kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen 2014 - VVD Gouda
Bron: kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen 2014 - VVD Gouda

De lezing van de FIOD is iets anders:

Een van de bedrijven van Van de G. liep een aantal jaren geleden wat minder jofel: 
,,De werkzaamhedenheden en boedel werden daarna overgenomen door een ander onderhoudsbedrijf van hem, maar het personeel bleef achter. De mensen werden vervolgens wel ingehuurd door het onderhoudsbedrijf, maar dat betaalde daarvoor stelselmatig te weinig aan het schildersbedrijf. Dat was niet voldoende om ook de loonbelasting te betalen.'' 

Ah oh, dat lijkt inderdaad op faillisementsfraude en uitbuiting. Voor miljoenen....
En dat bij een heerschap dat zo scherp was op belastingen....

Bron: kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen 2014 - VVD Gouda
Bron: kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen 2014 - VVD Gouda


De rechter zal tzt natuurlijk beslissen wie er in deze kwestie gelijk heeft. Ondertussen feliciteren wij de VVD met het feit dat ze dit schandaal vooralsnog hebben kunnen omzeilen. Chapeau'tjes hoor.